Artikel

Gå tilbage til oversigt

ØRNEUNGE I SUPER HD-KVALITET

 

ØRNEUNGE I SUPER HD-KVALITET

Af Mette Kirstine Goddiksen


Normalt er mennesker aldeles uvelkomne på ørnens barselgang. Faktisk kan vores tilstedeværelse være livsfarlig for ungen. Men Frank Wenzel må som den eneste komme helt tæt på. Den unikke besøgstilladelse bliver helt central i en international filmproduktion.

Det er en stor svensk tv-kanal og et internationalt anerkendt naturmagasin, der efter lang tids ihærdig søgen rettede blikket mod Ørnereservatet. De havde desperat brug for levende billeder af en ørneudklækning til en stor produktion om dyr og mennesker ved Østersøen. Det har aldrig før været muligt at følge en udklækning, da det bestemt ikke er hvilken som helst naturfotograf, der inviteres på jordemoderkaffe i ørnereden. Heldigvis besidder Frank både det fornødne tillidsforhold til de ynglende ørne, den nyeste optageteknik og har en baggrund som fotograf. En helt unik og banebrydende filmoptagelse er i kassen. Vi kan for første gang bevidne ankomsten af en ny havørn. Og der skulle være garanti for gåsehud.

Forskere stresser ørnemor

Frank har bevæget sig blandt konge- og havørne i over 50 år, så han kender deres signaler ned til mindste detalje. Og han ved, hvilke ørne der bedst affinder sig med hans tilstedeværelse.
- Vi havde tre havørnepar med æg i reden på det tidspunkt, hvor filmselskabet henvendte sig. Jeg har et specielt forhold til den ene hun, Margrethe, der nærmest anser mig for en hjælpemage. Hun er helt i ro og harmoni, når jeg er der, fortæller han.

Faktisk blev filmoptagelsen af Margrethes familieforøgelse på Ørnereservatet mere realistisk, end den ville have været i den vilde natur - og samtidig mere tryg for både mor og barn, hvilket bestemt ikke altid er tilfældet, når mennesker trænger sig på: Den meget anerkendte rovfugleforsker og Franks læremester, Vagn Holstein, observerede blandt andet duehøge og undrede sig over, at bestanden klarede sig, selvom moren ofte kom til at prikke hul i ægget under rugningen.

Frank drager en parallel til ørnene og forklarer "uheldene" således.
- Optagelser, hvor naturfotografer og forskere bryder ind i rovfuglens verden for en kort bemærkning, kan være præget af, at den er meget opmærksom på den ubudne gæst, og derfor bliver anspændt. Mine ørne har tillid til mig og opfører sig helt naturligt omkring mig. De har fuldstændig accepteret min tilstedeværelse. Det er decideret livsfarligt for ungen i ægget, hvis dens mor føler sig utryg og beluret. Det forplanter sig nemlig ned igennem hendes krop til fødderne. Hun kan i sidste instans komme til at lave hul i ægget med de lange kløer, fordi hendes opmærksomhed er et andet sted. Fordi hun er stresset.


For på trods af Franks intense forhold til de store, stolte havørne, så er rugningen en meget sårbar periode for ørnene. Og ikke alle ørne på Ørnereservatet vil acceptere hans - eller noget menneskes - tilstedeværelse, mens den står på. Specielt hunnerne er aggressive og vil forsvare deres territorium - og det er ganske uagtet prisen.

- Jeg kender mine ørne og deres signaler. Jeg ved, hvornår jeg er velkommen, og hvornår jeg i yderste konsekvens kan risikere at blive slået ihjel, pointerer han.


Til taffel i ørnereden

Men når Frank til gengæld er accepteret af en ørnehun, så er tilliden total. Ét af de helt store højdepunkter i livet blandt rovfuglene var, da han sad i en havørnerede og blev budt på råt kød - direkte fra ørnehunnens syleskarpe næb.
- Jeg vidste, dette var helt, helt enestående. Pludselig kiggede hun meget målrettet på mig, hvorefter hun bød mig mad. Jeg skyndte mig at tage kødet og gemme det bag ryggen. Herefter tilbød hun mig endnu et stykke, så det var altså en ganske overlagt handling. Jeg oplevede det som totalt overjordisk at blive accepteret som en del af flokken, forklarer han.

Ambitiøs og fremtidssikret projekt

Det svenske filmselskab frigiver først optagelsen af ørneudklækningen om 8-10 år, da den skal indgå i en samlet produktion. Derfor var der også meget høje krav til teknikken, som skal være på højde med, hvad man teknisk set kan langt ude i fremtiden.

Heldigvis købte filmselskabet ikke alle rettighederne til scenen, hvorfor du allerede nu kan komme med ind i havørnens allerhelligste gemakker: Frank lavede sin egen optagelse af ørneudklækningen, som du kan se på Ørnereservatet.

Senere håber Frank, at andre tv-produktionsselskaber fatter interesse for den sjældne naturoptagelse.
- Jeg kan ikke tro, det kun er svenskerne, der har øje for det helt usædvanlige, siger han.

Køb billetter og gavekort online her

Gå til webshoppen