Artikel

Gå tilbage til oversigt

Se verdens største rovfugl i Ørnereservatet i 2020

Fra næste sæson kan gæsterne opleve en andeskondor i rovfuglenes nationalpark og samtidig blive klogere på, hvorfor denne sagnomspundne rovfugl er så vigtig i fødekæden
Det er en imponerende rovfugl, der er flyttet til Bindslev i nærheden af Skagen.
En voksen andeskondor er en gribbeart og kan få et vingefang på op til 3, 5 meter og veje op til 15 kg.


Andeskondoren, som har fået navnet Molina, var dog blot en dunbold, da den i november 2018 ankom til Ørnereservatet fra Wildpark Lüneburger Heide i Tyskland. Nationalparken har et stort kondorprogram for den truede art og har som det eneste sted held med at få den store rovfugl til at formere sig i fangenskab.


Siden ankomsten har indehaver af Ørnereservatet, Peter Wenzel, trænet Molina en time hver dag. Det er gået over al forventning, og andeskondoren er netop blevet klar til at komme ud under åben himmel.
De hurtige resultater og det tætte forhold mellem Molina og Peter Wenzel har overrasket positivt syd for grænsen.
- Træningen og håndteringen af en andeskondor kræver særlige evner, viden, erfaring og så den her fornemmelse for fugle, som man ikke kan tillære sig. Vi er meget glade for at se og høre, at Molina har fået et perfekt, nyt hjem og en vidunderlig, ny ”far” i Peter på Ørnereservatet! Vi er i tæt kontakt og glæder os til fremtidigt samarbejde og udveksling af erfaringer, siger Michael Kirchner, chef for kondorprogrammet hos Wildpark Lüneburger Heide, hvor Molina kom til verden.


Misforstået dyr
Og når Peter Wenzel så familiært kaldes for andeskondorens ”far”, så er der noget om snakken.
Andeskondoren er meget loyal og knytter stærke bånd.
- I den vilde natur er en andeskondor afhængig af sine forældre, til den er otte år, men da Molina er kommet til i fangenskab, så fungerer jeg som en slags forælder for den, siger Peter Wenzel.
Der bor i forvejen en grib på Ørnereservatet, og Wenzel brænder stærkt for at skabe viden om gribbearter, da der findes mange misforståelser og myter omkring dem. Tænk bare på, hvordan gribbe fremstilles som kolde dødsbebudere i f.eks. Lucky Luke-tegneserier. Eller hvordan ”grib” bruges som synonym for at være grådig i f.eks. arvesager.


Myter og ubegrundet frygt har ligeledes været medvirkende til, at andeskondoren er på vej til at blive en truet dyreart i Sydamerika, hvor de lokale lægger gift ud til dem.
- Vi vil her på Ørnereservatet bidrage til mere viden om og respekt for gribbearter. Kondorer er naturens skraldemænd og gør et uerstatteligt stykke arbejde i forhold til at hindre sygdomsspredning, fordi de spiser døde dyr. De er stærke og kan tåle halvfordærvet føde, men de kan ikke klare menneskeskabte trusler, siger han.


Træningen af Molina fortsætter til næste sæsonåbning i påsken 2020, ligesom der skal bygges tårne til at træne den gigantiske rovfugl fra, så den får et bedre afsæt, inden den svæver ned og blidt lander på Peter Wenzels arm.


Ønsket er, at Molina bliver klar til at medvirke i forevisningerne allerede i 2020.


Du kan se en video af træningen her: 


Pressen er velkommen til at aftale et besøg hos Molina og Peter Wenzel på Ørnereservatet.

Mere om Andeskondoren:

  • Andeskondorer yngler i bjergene i to kilometers højde
  • Hunnerne får kun et æg hvert andet år, og det er ikke nødvendigvis befrugtet
  • De er afhængige af forældrene indtil otteårsalderen, hvor de bliver kønsmodne
  • En Andeskondor kan blive mere end 70 år


For yderlige information, kontakt venligst:
Peter Wenzel, tlf. 3161 1340 eller info@eagleworld.dk

Køb billetter og gavekort online her

Gå til webshoppen