Måske elsker rovfuglene elbiler mere, end vi gør
Af Peter Frank Wenzel, Ørnereservatet
For nogen er elbiler som en gyserfilm på fire hjul – men er de virkelig så skrækkelige? Rovfuglene har i hvert fald ikke klaget… endnu.
---
Der er nok at tage fat på, når talen falder på elbiler. For nogle symboliserer de fremskridt og grøn omstilling. For andre: bøvl, begrænsninger.
Hos os i Ørnereservatet er vi hverken bilforhandlere eller teknikoptimister. Men vi arbejder med rovfugle hver dag – og fra dét perspektiv ser vi faktisk en række "stille", men reelle fordele ved elbiler.
Mindre luftforurening – mere liv
Rovfugle er sensitive væsener. Mindre rovfugle lever af smådyr, og når byttedyrene ophober tungmetaller og fine partikler fra trafik, ender det i rovfuglene selv. Elbiler udleder hverken NOx, ozon eller partikler fra udstødning, og dét kan mærkes i fødekæden.
I bynære områder er det især arter som musvåge, tårnfalk og spurvehøg, der påvirkes direkte. Bedre luftkvalitet betyder bedre helbred – også for fuglene.
For naturen – og særligt rovfuglene – er stilhed en gave. Når konstant baggrundsstøj dæmpes, stiger chancerne for succesfuld jagt, især i nærheden af trafikerede områder.
Overgangen til elbiler har ført til nye former for trafikplanlægning. I nogle tilfælde tages der mere hensyn til naturen, eksempelvis ved placering af ladestationer og udformning af grønne zoner. Det giver plads til fugleliv og færre kollisioner med trafik.
Teknologisk udvikling smitter af på fugleforskning
Det er værd at bemærke, at udviklingen af elbiler og batteriteknologi hænger sammen med andre fremskridt – som AI, sensorer og satellit-GPS. Disse værktøjer anvender vi i stigende grad i forskning og beskyttelse af rovfugle.
Konklusionen er ikke, at alle skal køre elbil i morgen. Langt fra!
Men vi mener, det er værd at forstå, at vores valg af transportformer har vidtrækkende konsekvenser – ikke kun for klima og mennesker, men også for arter, der lever langt fra motorvejene, men stadig mærker deres effekt.
I Ørnereservatet forsøger vi at lytte – ikke kun til de politiske signaler, men til fuglenes adfærd. De fortæller os mere, end vi aner.