Artikel

Gå tilbage til oversigt

Året 2022

Året 2022

Allerede i begyndelsen af året fik vi i Ørnereservatet noget af en overraskelse da vi hørte, at vores område her omkring Skagen odde skulle huse kæmpe vindmølleparker og solcelle parker på flere hundrede hektar. Udover dette er selve havet også på tale ved Skagen og i farezonen for at blive plasteret til med 340 meter høje vindmøller. Ikke lige just det man tænker på når naturen er en varm politisk kartoffel. Især når alle politikere ironisk nok er rørende enige om at få naturen fredet og gjort mere attraktiv for de vilde dyr. Vi håber videnskaben sejre og at mere seriøse energikilder som kernekraft får sit snarlige indtog i Danmark. Her tænker vi især på SMR (Small Modular Reactor) som kan hjælpe elektrificering af industrien i gang. Så kan naturen få fred. Ørnereservatet gav sin mening til kende på en helside i Nordjyske.

Margrete den Første
Vi fulgte spændt med i Margrete den Første på TV2 for at se falkejagtscenerne. Vi blev begejstrede da det virkede som en seriøs og god fortælling der illustrerede tiden på en interessant måde. Tænk allerede i 1400 tallet var civilisationen og kulturen på et højdepunkt for de tre lande Sverige, Norge og Danmark.

En ny kæmpe bekymring for verdensfreden skulle vise sig at være helt tæt på da Rusland invaderede Ukraine. Vi besluttede os for at sende hjælp via en donation til Røde Kors til de mest udsatte områder hvor Ukrainere måtte flygte fra russernes bomber. Også Dyrenes beskyttelse sendte vi en donation til -som sendte redningshold ud for at redde nogle af alle de 1000vis af efterladte dyr i krigens rædsler.

Årets forberedelser
Hjemme på vores breddegrader var vi på trods af mediernes påvirkning fra øst, i gang med årets forberedelser og hermed træning af vores heste og rovfugle. Det skulle vise sig i marts måned hvor et hidtil uset stort antal havørne og kongeørne var på træk gennem vores område. Også et lokalt havørnepar blev set. Dog endte det med direkte kollision en dag hvor vores havørne og de fremmede var på samme kurs. Det endte med en regulær slåskamp hvor territorie skulle forsvares. Det blev det i høj grad. Lettere fortumlet forsvandt vores ørne også i hver deres retning. Det er noget vi kender og tager det ofte med sindsro de første 24 timer. Dog var Vikna, en moden havørne-herre, på en længere udflugt i hele Vendsyssel. Da vi var bange for, at han skulle spise noget fordærvet kød eller komme til skade på anden vis -efterlyste vi ham i avisen og radioen. Enormt mange nordjyske naturglade mennesker gav friske meldinger til os. Vi fandt ham efter en uge, ca. 20 km herfra, hvor han fløj til handsken fuldstændig som ingenting var sket. Han var heldigvis i god behold og alle var glade for den lykkelige afslutning. Tak til alle for den gode indsats. Det er noget der rører os, at vide der findes en kæmpe opbakning til Ørnereservatet, selv når hele verden er i oprør.

Vores nye specialprogram

Senere på året kom vi godt i gang med vores programmer og de forløber helt som planlagt. Så nu var tiden endeligt indtruffet til vi ville søsætte vores nye specialprogram i kondorhallen (Ørnereservatets nye kæmpehal). Det er samarbejdet mellem menneske, hest og rovfugl der er temaet. Dette har aldrig før været vist i Ørnereservatet på denne måde. Det var Yasmin, vores dygtige falkonerrytter som demonstrerede vores spanske hestes færdigheder. Det var samtidig generalprøven på næsten 3 års ventetid pga. nedlukningerne i 20 og 21. Det forløb godt og til stor begejstring for publikum. Det endelige resultat kunne en lille dedikeret kreds overvære her d. 10 dec. hvor et særligt og eksklusivt program blev præsenteret på i alt 4 timer. Dette forløb også over alt forventning. Vi er allerede ved at planlægge flere events og specialprogrammer for 2023 på nuværende tidspunkt.

Et af højdepunkterne var i forsommeren hvor Mette, vores førstedame - fik falkonerprøven i hus. Den blev bestået, både et flot resultat men også en interessant og mere end 4000 år gamle kulturhistorie er viderebragt til den næste generation. En stor dag både for Mette, men også for os, der er glade for, at arbejdet gennem 3 år har vist sig at have båret frugt. Men også at interessen er intensiveret gennem tiden.

Et helt nyt magasin
Da vi åbnede året for vores gæster var Ørnereservatet også klar med et helt nyt magasin på 40 sider med artikler og fotos. Det var sammen med Peters gode barndomsven og nu ingeniør Andreas, at ideen til magasinet blev født og skrevet. Alle 1000 eksemplarer blev revet væk på få måneder. Tak til Andreas og hans søde og forståede kone Anne for timevis af spændende og hyggelige telefonmøder hvor alt indholdet i magasinet blev endevendt. Man kan nu finde læsestoffet gratis tilgængeligt på vores hjemmeside i vores ebook portal.

Som et andet klimaks, efter en travl sommerferie med mange besøgende, kom den verdenskendte golf spiller Marc Hammer forbi med SKY news. En meget fin udsendelse på næsten 4 minutter blev transmitteret til det meste af verden med en elegant beskrivelse af Ørnereservatet. Allerede dagen efter var der et større antal udenlandske gæster og bevågenheden kunne mærkes i ugerne efter.

En begivenhedsrig tur
I årets sidste måneder blev det bla. til en begivenhedsrig tur i Norge, nærmere bestemt Stavanger for at se det interessante arkæologiske museum - hvor museums-educatoren er formand for den norske falkoner forening. Besøget bød også på den kulturelle perle og seværdigheden: domkirken. Begge dele har hovedsagelig en historisk falkonerinteresse for os. For at komme de rigtige steder hen -var det med en lokal sød ledsager og turguide som har indgående kendskab til området. Vi regner med at gøre turen flere gange til vores flotte naboland.

December betyder også renovering af bygninger, heller ikke i år har været en undtagelse. Et lille projekt har udviklet sig ind i ørnegården og et forholdsvis omfattende projekt er i gang trods sne og slud, men godt hjulpet af tømre assistance fra Hirtshals.

Peter Frank Wenzel

 

Ørnereservatet ønsker en glædelig jul og et lykkebringende nytår

 

Køb billetter og gavekort online her

Gå til webshoppen