Artikel

Gå tilbage til oversigt

DET AT VÆRE FALKONER

DET AT VÆRE FALKONER

Skal man kort beskrive falkoneri i dag, så er falkoneri (det at være falkoner) først og fremmest at gå på jagt med sin rovfugl og dette kan kun lade sig gøre hvis rovfuglen bliver holdt sådan, at den altid er i topform, således at falkonerens rovfugl undertiden kan overgå den vilde falk både i flyvefærdighed og jagt.

 

I Europa var det lige fra vikingetiden og op til Chr. D. 5,s tid en jagt for overklassen. I Asien b. la. Kasakhstan og Mongoliet har naturfolk gået og går stadig på jagt med kongeørne og andre rovfugle for at skaffe sig vildt til føde.

Falkoneri i dag

I dag er falkoneri en fritidsbeskæftigelse for alle samfundslag, at udøve falkejagt/træning af sine høge, falke eller ørne, idet en falk eller høg kan erhverves for en pris, der svarer til købet af en hest eller hundehvalp.


I dagens Danmark udstedes et CITES - certifikat, hvis man vil anskaffe sig en rovfugl. Denne forordning er vedtaget i EU og Danmark har tilsluttet sig. Et CITES certifikat skal dokumenter at rovfuglen er lovlig.

Rovfugle der ikke er legalt anskaffet er uanvendelige for falkoneren, da myndighederne netop kontrollerer rovfuglen med en lukket ring, som ungen får på inden den er 10 dage gammel. Rovfuglen bliver desuden udstyret med en microchip og der bliver udtaget en DNA blodprøve for netop at forhindre enhver misforståelse om fuglens ophav.

I Danmark kan man nu kun træne sin rovfugl dvs. det er ikke muligt at gå på jagt. Dette er dog tilladt i stort set resten af Europa. Update! Vedtaget i Folketinget dec. 2017: Fra 2018 er det igen tilladt at gå på falkejagt efter 50 års pause.

For at kunne gå på jagt med en rovfugl kræver det et jagtegn og falkonerprøve.

En mangeårig seriøs interesse

Ørnereservatet skal tydeliggøre, at man ikke bliver falkoner ved at tage et enkelt kursus! Falkoneri er forbundet med en mangeårig og faglig interesse for selve emnet, dens kulturhistorie, jagt, ornitologi og en flerårig oplæring og uddannelse ved en anerkendt falkoner. Rovfuglehold kræver stor ekspertise og forberedelse, så man er på ingen måder selvskreven falkoner hvis man har anskaffet sig en rovfugl! Læretiden på Ørnereservatet er min. 2 år som falkoner. 7 år hvis du vil være professionel. Ørnereservatet anbefaler på ingen måde erhvervelsen og håndtering af rovfugle på baggrund af en impulsiv interesse - med ingen eller meget begrænset forhåndsviden. En god ide kunne først være at prøve et kursus på http://www.falkonergaarden.dk/ for at se - om det i det hele taget er noget for dig.

Du kan også se nærmere på:

Dansk Falkejagt Klub
Medlem af International Association for Falconry - IAF

http://www.danskfalkejagtklub.dk/

 

Lille børnevenlig bog om falkoneri her

 

Falkonerer som opdrætsvirksomhed

Mht. falkonerer som opdrætsvirksomhed kan det oplyses at Professor Tom Cade på Cornell universitetet har udsat over 4000 vandrefalke i USA. I Tyskland har professor Saar udsat herimod 1000 vandrefalke. I Sverige har Doktor Lindberg fra Göteborg universitet udsat flere hundrede vandrefalke . Alle er i samarbejde med falkonerer. Der på denne måde lykkes at bevare rovfuglearter i naturen som var på vej til udryddelse.

Den moderne falkoner

Rundt omkring i verden, bla. USA, Tyskland og Danmark giver falkonerer i dag oplysning om rovfugles biologi og adfærd og den kulturhistorie som falkoneri er forbundet med, og der er stor offentlig interesse for deres forevisninger af fritflyvende rovfugle som falkonerer arrangere.

 

Link til artikler om falkejagt:

 

Med venlig hilsen

Ørnereservatet

Køb billetter og gavekort online her

Gå til webshoppen