TIBETANSK DRAGE PÅ ØRNERESERVATET
TIBETANSK DRAGE PÅ ØRNERESERVATET
Af Mette Kirstine Goddiksen
Det var som et drømmesyn, da en lammegrib pludselig brød himmelrummet over Ørnereservatet med sin dragelignende skikkelse. Frank Wenzel turde næsten ikke tro sine egne øjne.
- Det var en helt utrolig oplevelse. Jeg har altid været meget fascineret af lammegribben og hele den tibetanske kultur, den er en del af. Jeg havde ikke forestillet mig i min vildeste fantasi, at jeg skulle se den her på Ørnereservatet.
Lammegribben lever normalt i meget bjergrige områder - specielt i Himalaya-bjergene. Den er en ganske usædvanlig gæst i Skandinavien - faktisk går der hundrede år mellem hvert besøg. Tilfældigvis var der svenske ornitologer på Ørnereservatet til at bevidne den sjældne og aldeles hårrejsende begivenhed. Til at starte med var alle i chok. Herefter fik ornitologerne travlt med at sprede det usædvanlige budskab til deres fagfæller.
- Og jeg skal love for, de fik travlt med at sms'e og telefonere hjem til Sverige, fortæller Frank.
Havørn blev lille
Selv for menigmand var det et mægtigt skue og en oplevelse for livet, da gribben kom flyvende ved siden af en havørn, som lige pludselig virkede lille i forhold til gribben med et vingefang på op til tre en halv meter. Og størrelsen er ikke det eneste, der har givet den det frygtindgydende tilnavn "Den flyvende drage fra Himalaya".
- Den har en helt speciel udstråling. Den har en rød ring omkring iris, så det ser ud som om, der kommer ild ud ad øjnene. Så har den et bukkeskæg, et kæmpe vingefang, strittende fjer og sådan et langt uhyggeligt næb, beskriver Frank
Et tegn
Lammegribben fløj rundt med de andre rovfugle på Ørnereservatet nogle timer, hvorpå den fortsatte sin rejse sydpå. Rent fagligt begrunder Frank visitten på netop Ørnereservatet med, at lammegribben blev tiltrukket af og fandt tryghed ved de mange andre rovfugle. Men besøget har gjort et uudsletteligt indtryk på ham. Frank så det som et tegn.
- Jeg tænkte, at nu skulle jeg have en lammegrib på Ørnereservatet. Allerede da jeg var fotografelev beundrede jeg Inger Illums smukke fotografier af lammegribbe i klippereder, taget fra påhitsomme udhæng på Himalayas bjergskråninger, fortæller han.
Drage over Nordjylland
Heldigvis har Frank nogle kontakter, han kunne trække på, der havde adgang til de få lammegribbe, der yngler i Europa. Så for to år siden fik Ørnereservatet sin lammegrib kaldet "Barbarus" - og han er faldet godt til, selvom livet i Danmark byder på udfordringer for en tibetansk drage.
- Han er bygget til et liv i bjergene og har en flyvestil, der baserer sig på bjergenes opvinde. Det kan være svært for ham at dreje, men han lærer langsomt med min hjælp at begå sig i det mere flade landskab. Og så er han efterhånden så tryg ved mig, at han gnider sit bukkeskæg op ad handsken, fortæller Frank.
Hvilket er ret heldigt.
Nu behøver vi ikke vente hundrede år på at komme helt tæt på den frygtindgydende og fascinerende rovfugl: Dragen er landet på Ørnereservatet.