VI DRAGES AF DEN VILDE NATUR
Rigtig mange har i år rundet Ørnereservatet på trods af det gode strandvejr for at se de mange nyheder og de fascinerende rovfugle. Vi længes tilbage til naturen, mener indehaver.
Den netop afsluttede sæson på Ørnereservatet har trukket mange gæster til.
Efterårsferien var den bedste i fire år, og det kan skyldes tidsånden, hvor vi søger tilbage til den vilde natur.
Rovfuglenes nationalpark, som det også kaldes, har i år både udvidet indholdet i fremvisningerne og attraktionerne i den faste udstilling.
- Vi lader i højere grad vores gæster komme bag kulisserne, og i vores to nye biografer kan man se, hvordan vi følger rovfuglene højt oppe i himmelrummet via GPS. I den anden biograf viser vi råt for usødet, hvor rovfuglenes føde kommer fra. I tråd med dét har vi også parteret byttedyr foran publikum, siger Peter Wenzel, indehaver af Ørnereservatet.
Han fortæller, parteringerne af bl.a. kaniner, fisk, rotter og fasaner er blevet mødt af børnene med udbrud som ”ad”, og ”det er synd”, men at han generelt oplevede stor nysgerrighed, også fra de yngstes side. Noget, han finder vigtigt og godt.
- Jeg mener, vi fjerner os meget fra naturen, og mange børn i byen aner ikke, hvordan maden bliver produceret, eller hvor den kommer fra. Derfor tror jeg, det er vigtigt, vi på Ørnereservatet bidrager til naturforståelse og et sundt kendskab til, hvor kødet kommer fra. På den måde får man også større respekt for maden og naturen, siger han og mindes en episode, hvor han modtog langt flere kaniner fra en spejdergruppe, end de havde aftalt:
Meningen var, spejderne skulle partere og lave mad af kaninerne, men en gruppe spejdere fra København stødte til, og de ville ikke være med til det, da de mente, det var synd. Jeg mener, det lyder underligt, eftersom de garanteret har spist mange burgere med oksekød i på McDonalds, siger han.
Det vildeste samarbejde
I selve forevisningen af rovfuglene uden for bygningerne på Ørnereservatet har der også været flere nyheder.
Måbende gæster har blandt andet set en gigantisk ørn flyve efter en jeep, og så har den nye falkoner, 30-årige Julie, gjort et stort indtryk. Under forevisningen viser hun samarbejdet mellem hest, havørn og rytter på en måde, så det ser meget let ud og som om, hun har været falkoner siden barndommen. Det er dog slet ikke tilfældet.
- Det tager lang tid at få rovfugles tillid, og det kræver stor tålmodighed og viden. Da Julie startede på Ørnereservatet for tre år siden, vidste hun stort set ingenting om falkoneri, men hun er et naturtalent. Hun har en sjælden kombination af et helt særligt dyretække, et solidt tag på og en stor kærlighed til dyr og natur. Jeg har været positivt overrasket over, hvordan hun hurtigt vandt tillid og fik det ellers skrøbelige samarbejde til at lykkedes fuldstændig og på rovfuglens præmisser, siger Peter Wenzel.
Indehaveren har mere travlt nu end i selve sæsonen. Mange nye initiativer er sat i gang, for der bliver også store nyheder at glæde sig til på Ørnereservatet i 2019.
- Jeg vil ikke løfte sløret for det hele nu, men jeg kan fortælle, at vi også næste år vil fokusere på, hvor rovfuglenes mad kommer fra, og at vi forbereder et tema om falkejagt, som blev lovligt pr. 1. september. Ud ad samme tråd vil vi fokusere på jægere og jagttegn. At tage jagttegn handler bestemt ikke blot om muligheden for at skyde løs. Det handler primært om at færdes i naturen og virkelig forstå den, siger Peter Wenzel.
I den forbindelse har han netop været i på besøg i Vatikanets bibliotek, hvor han helt eksklusivt fik adgang til gamle arkiver, hvor bogen fra den første, kendte falkoner opbevares.
- Det var en stor oplevelse. Jeg følte mig nærmest som Robert Langdon, og så fandt jeg nogle utrolig præcise illustrationer. Det er en spændende historie, og der er meget at glæde sig til, siger han.
Ørnereservatet har lukket for offentligheden i vinterhalvåret og kører kun særarrangementer for grupper.
Ørnereservatet åbner portene for offentligheden 14. april 2019 i forbindelse med påsken.