Artikel

Gå tilbage til oversigt

PÅ JAGT UDEN SKYDEVÅBEN

Jagt træningen af falke og ørne er i fuld gang i Ørnereservatet ved Skagen. I 2018 bliver det nemlig lovligt at gå på jagt med rovfugle.

Af Journalist Susanne Diekema 

Det er et stort arbejde at træne fuglene i at blive gode til jagt og samarbejde med mennesker, finde byttet og nedlægge det. Det er 50 år siden det sidst var tilladt at jage med rovfugle i Danmark, men folketinget vedtog den 7. December 2017, at det igen skal være lovligt, selv om detaljerne ikke er helt på plads.

Det er endnu uvist, hvornår jagten med luftens missiler går ind, men direktøren for Ørnereservatet, Peter Frank Wenzel, regner med, at det bliver til efteråret.

- Vi glæder os, det bliver kulminationen på det vi længe har øvet os i. Vi ved endnu ikke, om det bliver tilladt både at bruge falke og ørne, fortæller han.

Jagttalenter

Ud af de næsten 100 falke og ørne, der bor i Ørnereservatet, er 10 af fuglene i skarp træning. De er udvalgt, fordi de har udvist specielt gode jagtinstinkter.

Peter Frank Wenzel forventer, at de tilladte fugle bliver vandrefalken, slagfalken og jagtfalken og håber, tilladelsen også kommer til at gælde kongeørne.

 - Vi træner med to af vores kongeørne, hunnen Rhina og hannen Tajmyr. De kender vores jagtterræn godt, hvor jeg går lange ture med dem og for eksempel trækker et ræveskind eller en kaninpels efter mig i snor. Ørnene følger mig som jagthunde og registrerer, hvor vildtet er, så de allerede nu kender deres rutiner og yndlingssteder.

Stort bytte

Falkene bliver trænet på samme måde, og der er mange byttedyr.

Kongeørnene vil kunne nedlægge rådyr, ræve og harer. Falkene vil især være gode til lidt mindre bytte som duer, ænder og fasaner.

Rovfuglene må selvfølgelig ikke dræbe bytte under jagt træningen, derfor bliver der brugt falke-lokker på 1-2 kilo, som er attrapper for byttet. Der bliver sat pels eller fjer med kød på attrapperne, og fuglene får lov at æde lidt som belønning hver gang, de har nedlagt et bytte.

 - Vi tager den først op på handsken, når den har spist færdig uden at forstyrre den de 5-10 minutter, den æder, fortæller Peter.

Luftens missil

Rovfuglene overskuer et stort område fra luften og med deres skarpe blik og dykker gennem luftrummet som et missil, er deres evner og træfsikkerhed eminent.

I Ørnereservatet har de lavet registreringer af ørnenes fart og målt hastigheder over 200 kilometer i timen. Unikke redskaber der kan give en helt anden og naturlig jagt oplevelse.

Når fuglene træffer deres bytte, får de krampe i kløerne, og jo mere byttet piver, jo hårdere klemmer de til, så dyret bliver aflivet så hurtigt som muligt.

Hvis en kongeørn fanger et stort bytte som et rådyr, klemmer den om hovedet og får kloen ind bagfra og borer den ind i dyrets hjerne og dræber det. Hvis byttet slipper fra fuglen, er falkoneren klar til at aflive dyret måske med hjælp fra en jagthund, der sporer og henter det.

Ikke farligt

Jagten sker i harmoni med naturen og er udviklet gennem næsten 5000 år og mere end 1500 år i Danmark. Falken er en jagtkammerat, der er stolt af byttet. Peter har sin korthårede tyske hønsehund Frida med, når falken Blonde bliver trænet.

- Hun kan godt lide falken og er helt rolig, fordi hun kender den, siger han.

Blonde er en af de udvalgte slagfalke, han forventer sig meget af. Hun vejer omkring et kilo og er større end hannerne, og så er hun lidt voldsom, meget ivrig og lidt af en ‘killer’, mener han.

Finalen og kulminationen på mange års jagttræning sker sikkert til efteråret, hvor danske jægere og falkonerer i Danmark nu får chancen for at komme på højde med resten af Europa, hvor rovfuglene jager sammen med deres ejere og hunde i blandt andet Tyskland, Holland, Spanien, Slovakiet og England.

Fakta om falkejagten i Danmark 

  • 1970:Initiativet til stiftelse af Dansk Falkoner Selskab fandt sted på Frank Wenzels (grundlægger af Ørnereservatet) gård den 24. april 1970 ved Arresøen i Nordsjælland.
  • 1980: Ørnereservatet åbner 1980 ved Skagen: Ørnereservatets udstillinger og omfattende informationsvirksomhed har bidraget ekstraordinært meget med information om falkejagtens kulturhistorie, og de dertil hørende kendte forevisninger, som i dag har rundet langt over en million besøgende.
  • 1990: Falkonergården v. Edith Wenzel åbner ved Fredensborg bla. med informationsvirksomhed og kursusaktivitet om falkoneri
  • 1993: Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg besøgte Ørnereservatet 28. april 1993 for at høre Frank Wenzel om rovfuglehold, og det endte med, at Folketinget vedtog, at rovfuglehold fortsat kunne praktiseres i Danmark. Det ellers planlagte forbud blev taget af bordet i sidste øjeblik, og hermed blev det endelige dødsstød mod falkoneriet afværget.
  • 2012: Anerkendte FN’s organisation for uddannelse, videnskab og kultur (Unesco) falkejagt som en kulturel verdensarv
  • 2017: Folketinget vedtog falkejagt den 7. december 2017
  • 2018: Falkejagt kan igen praktiseres fra jagtåret 2018

Køb billetter og gavekort online her

Gå til webshoppen