Artikel

Gå tilbage til oversigt

Fra æg til falk

Af Journalist Susanne Diekema

 

Rovfuglenes liv er reguleret af lys og varme, og med milde vintre og klimaforandringer skubber tidspunkterne for parring og æglægning sig op til en måned.

Ung jagtfalk 

Det hele begynder i vinteren og foråret, hvor falkene parrer sig. De er kønsmodne i 2-3-års alderen og udvælger sig en livsmage, hvor falkonererne holder øje med hvilke falke, der har et godt øje til hinanden. Parrene bliver sat sammen og video overvåget døgnet rundt.

Kemien er afgørende. Hunnerne kan være dobbelt så store som hannerne og barske. De accepterer ikke en lille svækling af en han.

Jagtfalkepar med sine 3 uger gamle unger

Barske hunner

I ørnegården kan hunnerne være enorme i forhold til hannerne, og de accepterer sjældent en lille, umoden han, som måske vil lege lidt for meget som en teenager. Her kan det gå galt, hvis hunnen kommer til at skade hannen, når de sættes sammen.

- Vi har især specialiseret os i opdræt af falke, trænet ungfuglene og udvalgt de personligheder, vi gerne vil avle på. Dem, der går højt op, er udholdende og gode til at angribe falkelokken. Jo flere vi har at vælge imellem, jo bedre bliver vores selektion, fortæller direktør Peter Frank Wenzel om avlsarbejdet.

Falkeungerne er nu ved at være 4 unger gamle

Impotens og parring naturel

Før parringerne skal fuglene være toptunede og i den rigtige foderstand. De bliver fyldt med den bedste mad med kalk, vitaminer og den rigtige mængde fedt, så hunnerne er godt rustet til at gennemføre en graviditet, og hannerne er mest virile. Hvis de får for fed kost, kan det resultere i, at de bliver inaktive, uinteresserede og endda impotente.

Derfor bliver der kræset med yndlingsretter som vagtler, due og rotte, som bliver parteret i de bedste lunser, hvor fedt, skind og indvolde bliver skåret fra. Maden er afgørende for deres yngel og opbygningen af kønshormoner i kroppen.

Sakerfalke med deres 10 dage gamle unger

Yngleparrene får lov at være sammen hele tiden. Det er temperaturforhold og lys, der bestemmer hvornår parringerne begynder, og når de først er startet, parrer de sig fuldstændig naturligt i et par måneder lige til det første æg bliver lagt.

Æg og unger

Falkene lægger op til fire æg fra marts-april måned, og der går omkring 48 timer mellem hvert æg. Og så er en utrolig svær proces i fuld gang.

Jagtfalkeunger (moderen bagved) er næsten flyvefærdige og er ved at sætte sig parat for at forlade reden

De næste 28-34 dage skal hunnen ruge, før æggene klækkes. De bliver konstant videoovervåget for at holde øje med, at fuglene sørger for at holde æggene varme. En kold vinter med et uerfarent par, der måske forlader reden og lader æggene få frost, kan være fatalt.

Og når ungerne så endelig kommer i maj og juni måned, får falkene travlt. I starten er det kun moderfuglen, der fodrer ungerne. Hannen kommer med maden til hunnen, som giver maden videre, og der er meget at lære. Hvor ofte skal han komme med mad, hvor meget og hvordan skal ungerne have maden.

Balancere på en knivsæg

 - Her skal vi have is i maven og vente på, at de selv finder ud af at gøre det. Det er en hårfin balance ikke at afbryde den proces, men sommetider bliver vi nødt til at gribe ind, og så må jeg selv kravle op i reden og fodre ungerne, hvis moderinstinktet ikke er stærkt nok, siger Peter Frank Wenzel.

Nyudklækkede sakerfalke

De første tre dage er sårbare, men efter 14 dage er der gode chancer for overlevelse. Når hannen har lært at passe på og ikke tramper på ungerne i reden, får han lov til at være med til fodringen. Der går enorme mængder foder til, før ungerne efter 50 dage sætter sig på redekanten og er klar til at efterligne forældrenes flyvefærdigheder.

Næste generation

Her er det vigtigt, at falkonererne griber ind på det mest præcise tidspunkt. Ikke for tidligt, men alligevel så tidligt, at falkene knytter sig til mennesker og er nemmere at træne, fremfor at vente så ungerne bliver mere vilde og uregerlige. Få dage gør hele forskellen.

Næste generation er klar til at opleve verden og blive trænet. Hannerne er hurtigere udviklet end hunnerne, fordi de er mindre. Hunnerne kræver næsten dobbelt så meget bytte, og er i naturen derfor mere udsatte i det liv, hvor næste cyklus med flere unger er godt på vej.

 

Træningen er gået igang med de unge falke der er 3-4 måneder gamle

Fakta 

  • En dyrlæge tager fjerprøve til DNA test af hver fugl
  • Hver fugl er registreret med certifikat
  • Data med æg og klækningsdato står i fuglens stamtavle
  • De ældste falke i Ørnereservatet har stamtavle 60 år tilbage

 

Køb billetter og gavekort online her

Gå til webshoppen