Fugl på 230 kg fundet
Opdagelsen af en præhistorisk gigant: Genyornis newtonim - skriver det videnskabelige magasin Science
I det tørre sand ved Lake Callabonna i Sydaustraliens indre har forskere gjort en bemærkelsesværdig opdagelse. De har fundet et næsten komplet kranium af den præhistoriske kæmpefugl Genyornis newtoni, bedre kendt som "gigagåsen". Denne enorme, dog ikke flyvende fugl vejede omkring 230 kg – cirka fem gange så meget som en emu.
"Denne enorme, flyveudygtige fugl vejede omkring 230 kg – cirka fem gange så meget som en emu"
Den sjældne opdagelse, der er det mest komplette kranium fundet af arten, giver en enestående mulighed for at opnå dybere indsigt i denne fugl, der levede for omkring 45.000 til 50.000 år siden. Tidligere fossile fund af Genyornis newtoni var fragmenterede og beskadigede, hvilket begrænsede forskernes forståelse af fuglens udseende og levevis.
En unik fugl
Det nyopdagede kranium afslører, at Genyornis newtoni havde en massiv hovedskal, store over- og underkæber samt en karakteristisk hjelmlignende struktur på hovedets top. Disse træk indikerer, at fuglen havde en bred kindbue og en kraftig bid, der kunne knuse bløde planter og frugter. Fuglen var desuden tilpasset et akvatisk miljø med strukturer, der beskyttede dens ører og hals mod vand under dykkeaktiviteter.
"Fuglen var desuden tilpasset et akvatisk miljø med strukturer, der beskyttede dens ører og hals mod vand under dykkeaktiviteter"
Disse tilpasninger kan have spillet en rolle i fuglens udryddelse, da mange ferskvandssøer i det nordlige Sydaustralien nu er blevet til saltsøer.
Evolutionære indsigt
Opdagelsen giver også værdifulde indsigter i den evolutionære historie for de store, flyve-u-dygtige fugle i Australien, herunder deres forhold til andre fuglearter som den australske skrigegås og de sydamerikanske skrigeænder. Dr. Phoebe McInerney fra Flinders University, der ledte studiet, udtrykte stor tilfredshed med fundet: "At indse, at det var en intakt hovedskal, var bare så tilfredsstillende," forklarede hun.
Nøjagtig rekonstruktion
Jacob Blokland har skabt en videnskabeligt nøjagtig rekonstruktion af Genyornis newtoni ved at anvende moderne fugle som sammenligningsgrundlag. Denne rekonstruktion bringer fuglen tilbage til liv og giver os et glimt af, hvordan denne kæmpe kan have set ud og interageret med sit miljø.
Genyornis newtoni, også kaldet "thunderbird", levede samtidig med andre gigantiske væsener som kæmpefirben og kænguruer og var en del af landskabet, da de første mennesker ankom til Australien for omkring 50.000 år siden.
Denne opdagelse udgør et vigtigt skridt mod forståelsen af Australiens præhistoriske fauna og de økologiske dynamikker, der formede kontinentets fortid.
Læs mere her:
For yderligere information kan du læse hele artiklen her