Artikel

Gå tilbage til oversigt

Fantastisk jubilæumsår med forelsket kondor og højt besøgstal

Ørnereservatet kom stærkt tilbage efter coronanedlukningen. Det skyldes sommerens udflugtsvejr, donationer fra private samt medarbejdernes stærke sammenhold og handlekraft.

Ét døgn. Mere skulle Ørnereservatet ikke have for at blive klar til at slå portene op efter en lang nedlukningsperiode.
- Jeg vil tro, vi var det første af vores art, der åbnede, da vi fik grønt lys. Vi havde brugt ventetiden på at forberede os grundigt – og så har alle medarbejderne virkelig stået sammen og knoklet for at komme i gang så hurtigt som muligt og indhente det tabte. I nedlukningsperioden fik vi donationer fra private, så vi kunne fortsætte uden at have en billetindtægt. Vi er dybt taknemmelige for generøsiteten og den anerkendelse, der ligger i en donation. Det hjalp os, så vi ikke gik helt i sort i det her år, der var så vigtigt for os, siger Peter Wenzel, indehaver af Ørnereservatet.


Det store jubilæumsår
Normalt åbner rovfuglenes nationalpark allerede i påsken, og netop i 2020, hvor Ørnereservatet har 40-års jubilæum, og der var planlagt ekstra aktiviteter, var forventningerne høje. Derfor lægger Peter Wenzel ikke skjul på, at foråret bød på ærgrelser og bekymringer om fremtiden.
- Men heldigvis blev det alligevel en fantastisk sommer, hvor vi fik indhentet det tabte fra foråret. Faktisk blev besøgstallet højere end i 2019, og vi fik hurtigt opstillet ekstra toiletter og anskaffede os en lille elbil, der kunne fragte gangbesværede. Mange holdt ferie i Nordjylland, og vejret egnede sig godt til udflugter. Interessen var faktisk så stor, at vi desværre dagligt måtte afvise folk ved indgangen. Vi kunne have lukket 30-40 procent flere gæster ind, hvis det ikke var for forsamlingsloftet på 500 siddende gæster, siger Peter Wenzel.


Kondor-kærlighed
Og de gæster, der så sommerens forevisninger, fik sig nogle store oplevelser – særligt den nordmand, som blev genstand for andeskondoren Molinas kærlighed.
- Vi har trænet vores store kondor intensivt i to år, og hun har vist stor tillid og klaret forevisningerne usædvanligt godt trods sin unge alder. Men en dag fik vi besøg af en nordmand, der sad i en blød sweater og så virkelig rar og imødekommende ud. Jeg lagde mærke til, at Molina havde fået øje på ham, og pludselig fløj hun over og satte sig på ryggen af ham. Heldigvis har kondorer sådan nogle flade plader til fødder, så han kom ikke til skade. Men det er alligevel noget af en forskrækkelse, når en rovfugl på ti kilo og et vingefang på tre meter lander på én. Jeg kan ikke forklare, hvorfor hun lige udså sig ham, men det er med rovfugle som med mennesker; nogle gange er der bare kemi. Heldigvis tog nordmanden det bare som en sjov oplevelse, siger Peter Wenzel.


40 år med oplysning
Forårets usikkerhed og sommerens travlhed har resulteret i, at det store jubilæumsår endnu ikke er blevet markeret, men Ørnereservatet glæder sig til senere at fejre fødselsdagen.
- Vi vil gerne bringe vores nye hal i spil og over efteråret og vinteren trække forevisningerne derind, men vi ser tiden lidt an. Med det nuværende forsamlingsloft giver det desværre ikke mening lige nu. Det er vigtigt for os at markere milepælen. Da min far startede Ørnereservatet for 40 år siden, var det helt banebrydende. Indtil da var det kun eliten forundt at få et indblik i rovfuglenes verden – nu har alle mulighed for at komme helt tæt på de mægtige fugle og blive klogere på deres levevis, kulturhistorien omkring rovfuglene og ikke mindst, hvordan vi passer på dem og deres levesteder.

Følg med på Ørnereservatets Facebookside, Instagram eller eagleworld.dk for at være opdateret på nye begivenheder.


Du kan også (gen)se DR-programmet ”Gæsten og hesten” fra 11. juli, hvor Standuperen Melvin Kakooza og livsstilseksperten Christine Feldthaus var på Ørnereservatet https://www.dr.dk/drtv/se/gaesten-og-hesten_-melvin-og-feldthaus-pukler-i-loekken_195860. Spol frem til 30:15, hvis du vil springe direkte til Ørnereservatet.

 

Køb billetter og gavekort online her

Gå til webshoppen