Artikel

Gå tilbage til oversigt

Sleipner - den 8 benede hest fra Valhalla

Foto Julie står tv. med falken Gertrud og th. i billedet ses Marie som også er ansat i Ørnereservatet mellem Ålbæk og Tversted. (Presse 2017)

Sleipner - den 8 benede hest fra Valhalla.

Ørnereservatet fik i efteråret en ny hest som med tiden skal indgå i vores programmer med klassisk falkoneri. Altså den form for træning som tager os flere tusinde år tilbage i tiden –langt ud på asiens stepper hvor rytter, hest og falk eller ørn gik på jagt sammen.

En interessant kulturoplevelse man kan opleve i Ørnereservatet.  I 2012 blev falkejagt anerkendt af FN, Unesco, som en kulturel verdensarv, der skal beskyttes i henhold til konventionen om beskyttelse af den immaterielle kulturarv.

Ørnereservatet har i over 40 år haft heste og allerede fra Ørnereservatets spæde start var det den legendariske havørn Nøkke og araberhesten Karim ude i terrænet der samarbejdede med familien Wenzel. Siden da -har det været Oldenborg, senest Dansk varmblod og nu Frieser. Valget faldt på Frieser da de både er kloge og rolige –dog kan de være temperamentsfulde. Friseren har nogle fantastiske bevægelser som man kan se i videoen herunder.

Frieseren har sin afstamning fra barokracen, som gør den velegnet til bla. klassisk dressur men Frieseren er først og fremmest en god terrænhest. - For dem der kender adventurefilmen Lady Hawk ser man en smuk frieserhingst. (Filmen handler kort fortalt om ridderen Etienne der forvandles til ulv om natten, og Lady Isabeau er høg om dagen, de to har en umulig kærlighedsaffære på dramatisk vis)

BILLEDE

Frieserhesten har en spændende historie og stammer helt tilbage til det 16. og 17. århundrede fra de spanske Andalusier og især fra avlen i Nederlandene. Meget tyder på billederne, fra den tid, at de også var ideale krigs- og skoleheste. I det 19. århundrede udmærkede Frieserne sig som køreheste først og fremmest gennem de berømte ridemestre De Saunier og De La Gueriniere.

Den første dokumenterede Frieserhest i Danmark kom fra Holland og blev importeret af Fru Svanholm fra Ravnborg Gods i Nordjylland, skriver Dansk Frieserforbund på deres hjemmeside.

Navnet ”Sleipner” hører til i den nordiske mytologi og det er Odins sorte hingst. Sleipner har 8 ben og den kan løbe stærkt som vinden og bevæge sig lige godt i luften som på jorden. Så lige netop det navn kommer som kaldet fra himlen - til Ørnereservatet.

Sleipner har her i Ørnereservatet allerede lært mange fugle at kende, hovedsagelig er det de hurtige sakerfalke ved navn Blonde og Gertrud som har kastet kærligheden på den 7 år gamle Sleipner. Sakerfalkene er også unge som Sleipner og knapt et år gamle, men allerede langt i deres træning med heste, siger Peter Frank Wenzel fra Ørnereservatet

Sleipner er både nysgerrig og meget lærenem - så han er en fornøjelse at samarbejde med. Ørnereservatets rytter, den 28 årige Julie som til daglig træner med Sleipner, har fået en rigtig god kontakt med ham. Julie forstår, at aflæse alle de vigtige signaler. Men det kommer heller ikke af ingenting - da Julie er af 4 generations hesteavler familie fra Nordjylland.

Til Presse: Download foto og video her

Køb billetter og gavekort online her

Gå til webshoppen