Artikel

Gå tilbage til oversigt

ØRNENES NATIONALPARK

Med Ørnereservatets nye underoverskrift, "Ørnenes Nationalpark" markere Ørnereservatet 30 års (snart 40 år i 2020 !- og det er ikke blevet mindre aktuelt siden) oplysning om rovfuglene. Stedet kan betegnes som Danmarks største naturseværdighed med langt over 1,5 million besøgende.

Nationalparker er blevet et aktuelt begreb i Danmark i de senere år, og ikke mindst for Ørnereservatet er det betegnende da ørnene og stedet fuldt ud lever op til navnet.

Naturen er her i forvejen beskyttet og vil være i hjertet af en kommende nationalpark, hvor oplysning om naturen om rovfuglenes liv er prioteret højt.

 

Baggrunden


Grundstenen til reservatet blev lagt ved Arresø på Nordsjælland i 1970. Frank Wenzel forskede i og trænede med falke og ørne, som han havde hentet til landet på sine mange rejser som fotograf for Dansk Kulturfilm og Forlaget Munksgaard. Frank Wenzel havde på daværende tidspunkt udmærket sig ved at være én af de absolut første, der havde fået rovfugle til at yngle i menneskers varetægt - hvilket han qua sin baggrund som fotograf kunne dokumentere. Han var allerede dengang én af landets førende specialister inden for rovfugle, og han havde forelæsninger på Københavns Universitet om sin bog "Hvepsevågen"- specielt indbudt af Ragnar Spärck. Desuden havde Frank lavet én af de første naturfilm til dansk tv, som også omhandlede hvepsevågen.


Reservatets begyndelse


I 1980 ønskede Frank et sted, hvor rovfuglene kunne få mere luft under vingerne. Derfor tog han nogle af verdens førende ornitologer og falkonerer i ed, og sammen fandt de et egnet sted til Ørnereservatet ved Skagen, hvor der er store vidder, skov og hav. Missionen var at lave et center for forskning i rovfugle. Et sted, der arbejdede for oplysning om, beskyttelse af og ikke mindst respekt for rovfuglene. I udgangspunktet var Ørnereservatet ikke tænkt som et sted for publikum.


Reservatet startede primært med ørne og falke af nordisk art. Desuden havde Frank frikøbt nogle kejserørne fra Makedonien. Da reservatet så dagens lys, var der generelt set ikke stor respekt for ørne og falke, der blev skudt eller holdt til fange i deres respektive hjemlande.


Publikum strømmer til


Overraskende mange mennesker viste stedet interesse. Og da Frank gerne ville dele sine oplevelser og sin viden, åbnede reservatet op for publikum på fastlagte tider, som naturligvis tilgodeså rovfuglenes daglige rytme. I starten drejede det sig 10 - 15 mennesker, der ganske uformelt kiggede forbi reservatet, men efterhånden som rygtet spredte sig, kunne der komme op til 2000 besøgende på en dag. Men publikum var og er her helt på rovfuglenes præmisser. Derfor er publikumsarealet begrænset, og dyrenes areal er ubegrænset. Rovfuglene kan frit vælge publikum til og fra, hvilket må siges at være modsat traditionelle dyreparker. Og det stiller naturligvis større krav til personalets faglige indsigt - og til tilliden mellem dyr og mennesker.


Reservatet udvider


I 2005 valgte Ørnereservatet at udvide med ørnearter fra alle de verdensdele, der findes ørne i. Stedet trængte til fornyelse, og Frank ønsker at give de faste gæster ny viden og nye oplevelser. Frank påpeger stærkt, at han ikke ønsker at katalogisere rovfuglene, men det faldt sammen med, at de respektive udenlandske ørne var klar til at blive overdraget til og leve på Ørnereservatet. Således kan du nu beundre ørnearter fra Amerika, Sibirien, Kina, Centralasien og Afrika på stedet.
I 2005 byggede Ørnereservatet også tribuner til gæsterne, så de var sikret den samme gode udsigt til de falke og ørne, der kaldes ned til publikum af en falkoner under forevisningen - og som ganske frivilligt lader sig beundre.

30 år i respektfuldt samspil

Ørnereservatet fejrer 30 års jubilæum i 2010 og kan bryste sig af et stort stykke arbejde med at oplyse om rovfuglenes kolossale kulturhistoriske betydning, deres fysik og deres natur. Frank har studeret og levet med rovfugle både i den vilde natur og på Ørnereservatet i en menneskealder, og han er den rovfuglespecialist, der ved mest om flest arter. Den enorme viden har han givet videre i Ørnereservatet, gennem sine bøger og via billeder og film i sin 50 år lange karriere. Danmark er faktisk det land i verden, hvor der er størst viden, respekt og interesse om rovfugle, så der er virkelig noget at fejre for Frank og Ørnereservatet her i jubilæumsåret.

Køb billetter og gavekort online her

Gå til webshoppen