Artikel

Gå tilbage til oversigt

Ny udstilling 2019

Foto:Sandra Hornshøj Buus

PRESSEMEDDELELSE

Ørnereservatet, Tversted

April 2019

Træd ind i en Game of Thrones-verden sammen med rovfuglene


Mennesker har gennem alle tider været betaget af rovfugle, og snart kan vi igen se dem helt tæt på og samtidig lære om vores kulturhistorie.


Ørnereservatet er klar til den snarlige sæsonåbning – og i år med en stor nyhed.
Udstillingsrummet er omdannet til en tidsmaskine, hvor du blandt andet kan se en rekonstruktion af Knud den Hellige (konge af Danmark fra 1080-1086) på falkejagt med sin hustru, Edel af Flandern, datter af grev Robert af Flandern i det nuværende Belgien.
Ørnereservatet har for at gøre det så troværdigt som muligt allieret sig med en fotograf og rollespillere, der har specialiseret sig i middelalderen. Resultatet vises på via en fotoudstilling og tre storskærme.
- Jeg er helt lamslået over, så godt de griber den. Man bliver fuldstændig henført til Knud den Helliges tid eller til tv-serien Game of Thrones, siger Peter Frank Wenzel, indehaver af Ørnereservatet.


Forelskelse bag falkejagt
Det formodes, at Knud den Hellige blev inspireret af sin kone til at udbrede falkejagt på hest i Danmark, akkurat som den allerede var i hendes hjemland, Belgien. Han blev i overklassen en form for trendsætter, og snart var falkejagt en yndet aktivitet.
Kongen blev – som det på den tid var almindeligt – gift med Edel af strategiske årsager. Forelskelse var ikke nødvendigvis en del af pakken, men blev for Knud den Hellige en velkommen bonus. Edel var meget smuk, og så bragte hun ikke mindst falkejagten ind i Knud den Helliges liv.


- Det bliver blot gætterier, men man kunne forestille sig, Knud den Hellige også havde et så entusiastisk forhold til falkejagt, fordi det var vejen til hans hustrus hjerte og en del af hendes tradition, siger Peter Frank Wenzel.
Han kom på sporet af den spændende historie, da han for år tilbage stødte på Knud den Helliges segl på et brev, der omhandlede en gigantisk – og i samtiden upopulær – donation til at grundlægge Domkirken i Lund for. Kirken blev opført i 1100 og er i dag Nordens største metropolitankirke.


På seglet kan man se Knud den Hellige til hest og med en falk på armen, og det blev den brik i puslespillet, der skulle til for at kortlægge falkejagtens historie i Danmark.
- Han var en ivrig falkejæger, hvilket seglet endegyldigt slår fast. Kongernes segl udtrykte essensen af, hvordan de gerne ville definere sig selv over for omverdenen, og det segl var hans stærke symbol, som blev udbredt i hele verden, siger han.

Hør podcast om Knud den Hellige her


Globalt udsyn
Den nye udstilling og den kulturhistoriske kortlægning af falkejagten har krævet meget research fra Wenzels side.
Blandt andet skaffede han sig en særlig tilladelse til at besøge Vatikanet for at se bogen ” DE ARTE VERNANDI COM AVIBUS" – på dansk ”Kunsten at jage med fugle”, som ligger i en atomsikret bunker. I bogen beskrives falkejagten i Europa for allerførste gang, og den er udgivet af den tysk-romerske kejser Frederik II Hohenstaufen, der regerede over seks kongeriger i middelalderen (1138–1254).

Hør podcast om kejser Frederik 2 Hohenstaufen her

 
-Men allerede 689 f.v.t. er menneskets enorme fascination blevet spottet I kinesiske beskrivelser.

-Falkejagten blev pr. 1. september 2018 atter lovlig I Danmark, efter den i 50 år havde været ulovlig.

-Du kan også opleve live træning til falkejagt på hesteryg under forevisningerne, når Ørnereservatet åbner 14. april.

Køb billetter og gavekort online her

Gå til webshoppen