Artikel

Gå tilbage til oversigt

NATURENS VILDE FORÅRSKONCERT

 

NATURENS VILDE FORÅRSKONCERT
Ørnereservatet emmer af forår i disse dage. Med sin placering mellem både skov, rå klitområder og med Vesterhavets vilde brølen i nærheden er reservatet et koncentrat af natur og en magnet på alt levende.

Af Mette Kirstine Goddiksen

- Det er helt tydeligt, at foråret er kommet nu. Vi kunne så småt mærke det allerede i slutningen af februar på vores egne rovfugle, men her på det seneste er foråret vundet frem med eksplosionsagtig kraft, fortæller Frank Wenzel.Vilde rovfugle flyver over reservatet. Traner og sangsvaner indtager himlen i store, larmende flokke. Tusindvis af frøer kvækker lystigt fra søer og mosehuller - det hele bobler og koger mere og mere intenst i takt med, at solen får magt. Jo, der er masser af leben, hvor end man vender blikket hen.

 

Ørnereservatet har nemlig en helt særlig tiltrækningskraft på alskens liv.Trompeter fra Afrika- Hvert år oplever vi, at store flokke af trækfugle fra så langt væk som Nordafrika og Sydfrankrig lægger deres rute lige netop over Ørnereservatet. Når de store flokke af traner kommer ind over her i midten af april, så er det med deres trompeterende lyde.

Det giver en helt speciel koncert. Der er virkelig musik over Ørnereservatet om foråret.Også massevis af musvåger og hvepsevåger lader sig tiltrække af reservatets storslåede natur og egne rovfugle. Natravnen bevæger sig også rundt i området, men den er svær at få øje på for det utrænede øje, da den ligner et stykke bark til forveksling. Derfor er Frank meget glad for at kunne dele ud af sin viden til forårets gæster.-

Det giver oplevelsen på Ørnereservatet noget ganske særligt, at den store, vilde natur blander sig med al dens forudsigelighed. Og det er spændende for gæsterne, at de er blandt specialister, der kan besvare alle deres spørgsmål, når de pludselig får øje på de forskellige vilde fugle. Vi kan jo hurtigt bidrage til oplevelsen med en masse viden.

Enestående oplevelser

For der er virkelig chance for at få en helt unik oplevelse for de naturinteresserede.- For eksempel ser vi hvert år den sorte stork flyve med vores ørne, når den yngler her i området. Vi har jo også haft et fuldstændigt unikt besøg af lammegribben, som ellers kun viser sig hvert 100. år på disse breddegrader. Det var helt uhørt, da den pludselig dukkede op her på Ørnereservatet med sit dragelignende udseende. Det var helt fantastisk og understøtter jo, at stedet her har en særlig tiltrækningskraft også på de vilde fugle, fortæller Frank.

 

Ørnereservatets egne rovfugle gør også sit til at bidrage til spændingen, når de sætter deres egen dagsorden. Specielt her om foråret kan der opstå kampe om territorium eller mager, eksempelvis når de unge hanner bliver ynglemodne.- Ja, sådan er det bare, når man har med rovfugle at gøre. Jeg forsøger at forhindre de værste kampe, men de skal også have det fornødne spillerum, forklarer Frank.

Livslang kærlighed

Frank forsøger at sætte de unge rovfugle sammen i par, men det er umuligt altid at forudsige, hvem der passer sammen, da de aflæser nogle meget fine, små signaler hos hinanden, som mennesker ikke registrerer. Det er derfor nødvendigt, at rovfuglene er ude at undersøge tingene på egen hånd. Frank passer hele tiden på med at sætte begrænsninger for deres udfoldelse.- Jeg ønsker blot at understøtte deres naturlige levevis, siger Frank.For det er skam også nogle vigtige bånd, der knyttes blandt de unge havørne her om foråret.

Ørnepar bliver gerne sammen gennem hele livet.- Ja, det kan faktisk være meget svært for en ældre ørn, når den mister sin mage, fortæller Frank, mens han via videokamera nyder synet af flere ørnepar, der skiftes til at holde deres fælles rede varm og bekvem.Og således tyder noget gevaldigt på, at Ørnereservatets egne rovfugle også i år vil bidrage betragteligt til mere liv og naturens eget store symfoniorkester i området ved Bindslev.
007

VESTERHAVETS VILDE BRØLEN
- Det er helt tydeligt, at foråret er kommet nu. Vi kunne så småt mærke det allerede i slutningen af februar på vores egne rovfugle, men her på det seneste er foråret vundet frem med eksplosionsagtig kraft, fortæller Frank Wenzel.

Vilde rovfugle flyver over reservatet. Traner og sangsvaner indtager himlen i store, larmende flokke. Tusindvis af frøer kvækker lystigt fra søer og mosehuller - det hele bobler og koger mere og mere intenst i takt med, at solen får magt. Jo, der er masser af leben, hvor end man vender blikket hen.

 

Ørnereservatet har nemlig en helt særlig tiltrækningskraft på alskens liv.

 

Trompeter fra Afrika

- Hvert år oplever vi, at store flokke af trækfugle fra så langt væk som Nordafrika og Sydfrankrig lægger deres rute lige netop over Ørnereservatet.

 

Store flokke af traner

Når de store flokke af traner kommer ind over her i midten af april, så er det med deres trompeterende lyde. Det giver en helt speciel koncert. Der er virkelig musik over Ørnereservatet om foråret.

 

Også massevis af musvåger og hvepsevåger lader sig tiltrække af reservatets storslåede natur og egne rovfugle. Natravnen bevæger sig også rundt i området, men den er svær at få øje på for det utrænede øje, da den ligner et stykke bark til forveksling. Derfor er Frank meget glad for at kunne dele ud af sin viden til forårets gæster.

 

Hvepsevåger

- Det giver oplevelsen på Ørnereservatet noget ganske særligt, at den store, vilde natur blander sig med al dens forudsigelighed. Og det er spændende for gæsterne, at de er blandt specialister, der kan besvare alle deres spørgsmål, når de pludselig får øje på de forskellige vilde fugle. Vi kan jo hurtigt bidrage til oplevelsen med en masse viden.

Enestående oplevelser

For der er virkelig chance for at få en helt unik oplevelse for de naturinteresserede.

- For eksempel ser vi hvert år den sorte stork flyve med vores ørne, når den yngler her i området. Vi har jo også haft et fuldstændigt unikt besøg af lammegribben, som ellers kun viser sig hvert 100. år på disse breddegrader. Det var helt uhørt, da den pludselig dukkede op her på Ørnereservatet med sit dragelignende udseende. Det var helt fantastisk og understøtter jo, at stedet her har en særlig tiltrækningskraft også på de vilde fugle, fortæller Frank.

 

Lammegrib

Ørnereservatets egne rovfugle gør også sit til at bidrage til spændingen, når de sætter deres egen dagsorden. Specielt her om foråret kan der opstå kampe om territorium eller mager, eksempelvis når de unge hanner bliver ynglemodne.

- Ja, sådan er det bare, når man har med rovfugle at gøre. Jeg forsøger at forhindre de værste kampe, men de skal også have det fornødne spillerum, forklarer Frank.

 

Duehøg

Livslang kærlighed

Frank forsøger at sætte de unge rovfugle sammen i par, men det er umuligt altid at forudsige, hvem der passer sammen, da de aflæser nogle meget fine, små signaler hos hinanden, som mennesker ikke registrerer. Det er derfor nødvendigt, at rovfuglene er ude at undersøge tingene på egen hånd. Frank passer hele tiden på med at sætte begrænsninger for deres udfoldelse.

 

Glente

- Jeg ønsker blot at understøtte deres naturlige levevis, siger Frank.

For det er skam også nogle vigtige bånd, der knyttes blandt de unge havørne her om foråret. Ørnepar bliver gerne sammen gennem hele livet.

- Ja, det kan faktisk være meget svært for en ældre ørn, når den mister sin mage, fortæller Frank, mens han via videokamera nyder synet af flere ørnepar, der skiftes til at holde deres fælles rede varm og bekvem.

Og således tyder noget gevaldigt på, at Ørnereservatets egne rovfugle også i år vil bidrage betragteligt til mere liv og naturens eget store symfoniorkester i området ved Bindslev.

Køb billetter og gavekort online her

Gå til webshoppen