Artikel

Gå tilbage til oversigt

Ørnereservatet forlænger turistsæsonen med ny hal

Ørnereservatet forlænger turistsæsonen med ny hal

Snart kan gæsterne trække indendørs og nyde rovfuglene og historiens vingesus året rundt

På denne årstid er der masser af turisme omkring Tversted-Bindslev og ikke mindst Skagen.

Men i vinterhalvåret sænkes aktivitetsniveauet betragteligt, og i lokalsamfundet er der et udbredt ønske om at tiltrække turister, også i ydersæsonen. Nu tager Ørnereservatet et vigtigt skridt i forhold til at opfylde dét ønske samt skærpe lokalområdets profil.

- Vi er i sagens natur meget afhængige af vejret nu, hvor forevisningerne altid foregår udenfor. Derfor opfører vi en hal med plads til 150 siddende gæster. Samtidig vil vi bruge hallen til træning af heste og rovfugle, siger Peter Wenzel, indehaver af Ørnereservatet.

Hallen bliver 20x50 meter i omkreds og ti meter i højden.

- Det giver os nogle helt andre muligheder for at udbrede kendskabet til rovfuglene, kulturhistorien omkring dem samt øge den generelle viden og derigennem respekt for den vilde natur, siger Peter Wenzel.

Vild oase

Ørnereservatet er en oase for biodiversitet og har gennem fire årtier fungeret som forsknings- og formidlingscenter for rovfugle.

Stedets unikke kendskab til og respekt for rovfugle gør, at Ørnereservatet som noget helt særligt lykkedes med at få rovfuglene til at yngle i fangenskab.

Desuden arbejder Ørnereservatet kontinuerligt for at udbrede kendskabet til den vigtige kulturhistorie omkring rovfuglene. Blandt andet har den nu afdøde grundlægger, fotograf, forfatter og tidl. ekstern lektor på Københavns universitet, Frank Wenzel, utrætteligt arbejdet for atter at gøre falkejagten lovlig. Det er lykkedes efter 50 år og er nu en fast del af Ørnereservatets formidling, ligesom det er på UNESCO's liste over levende kulturarv.

- Tiden kalder mere end nogensinde på, at vi styrker institutioner som Ørnereservatet, der øger det generelle kendskab til og respekt for den vilde natur, siger Peter Wenzel.

Ørnereservatet er qua det store arbejde med at skabe tillid mellem dyr og mennesker ét af de få steder, hvor man har mulighed for at se falkejagt med rytter og hest. Ørnereservatet er samtidig ét af de få steder, hvor man kan komme helt tæt på de ellers så sky rovfugle. Ørnereservatet har ydermere nogle rovfuglearter, som ikke kan ses andre steder i Danmark.

Ørnereservatet har siden begyndelsen løbende udvidet med bygninger og faciliteter samt udviklet formidlingsprogrammet.

Ørnereservatet har aldrig modtaget offentlig støtte, men drives privat.

Første spadestik til hallen tages i uge 43 2019. Hallen forventes færdig i januar/februar 2020.

Peter Frank Wenzel med lammegribben Barbatus

Foto: Kristian Bast, Hjørring

Om Ørnereservatet

Ørnereservatet blev grundlagt i 1980 af naturfotograf, forfatter og ekstern underviser på Københavns Universitet, Frank Wenzel. Ørnereservatet er et forsknings- og formidlingscenter, der arbejdede for oplysning om, beskyttelse af og ikke mindst respekt for rovfuglene, den danske kulturhistorie og den vilde natur. Ørnereservatets offentligt tilgængelige faciliteter tæller to mindre biografer, tre udstillingshaller, et caféområde og en udendørs forevisningsplads.

Ørnereservatet har de seneste år åbnet nye udstillinger om rovfuglenes kulturhistoriske betydning, senest en stor middelalderudstilling i 2019.

Ørnereservatet er en oase for biodiversitet og vild natur midt i et landbrugsområde.

Ørnereservatet har hvert år 25.000 – 30.000 besøgende og er i høj grad med til at tiltrække turister til området. Derudover underviser Ørnereservatet skoleklasser og andre særgrupper i rovfuglenes fascinerende liv. Det giver ikke blot gæsterne et særligt indblik, men også en unik respekt og omtanke for den vilde natur.

Ørnereservatet er hvert år åben for offentligheden fra påske til og med efterårsferien.

Om projektet

Ørnereservatet vil opføre en hal i dimensionerne 20 x 50 meter, der vil være ca. 10 meter høj (se vedlagte 3D-tegninger). Der vil være plads til ca. 150 siddende gæster.

Hallen vil blive opført i bæredygtige materialer og bygges skånsomt i forhold til den omkringliggende natur. Der vil ligeledes blive installeret grønne energikilder.

Hallen har mange formål. Ørnereservatet vil træne heste og rovfugle indendørs, og hallen vil give mulighed for at lave forevisninger for gæsterne, der ikke er vejrafhængige. Derudover giver hallen Ørnereservatet mulighed for at forlænge sæsonen til glæde for områdets turisme og dermed lokalsamfundet.

Hallen vil give Ørnereservatet mulighed for at lave større særarrangementer om eksempelvis vikinger og falkejagt i middelalderen. Noget, der tiltrækker flere gæster og presseomtale til området samtidig med, det giver Ørnereservatet mulighed for at gøre undervisningen endnu mere levende og relevant for eksempelvis børn.

Dertil er Ørnereservatet med til at tegne områdets identitet og profilere det på naturbevarelse, viden og respekt om den vilde natur. En hal vil give Ørnereservatet mulighed for at skærpe den profil og tiltrække endnu flere nationale og internationale gæster til området samt gøre det til et mere attraktivt sommerhusområde.

For yderlige information, kontakt venligst:

Peter Wenzel, tlf. 3161 1340 eller info@eagleworld.dk

Foto: Kristian Bast, Hjørring (Lammegrib med Peter Wenzel)

Køb billetter og gavekort online her

Gå til webshoppen