Artikel

Gå tilbage til oversigt

LUFTENS BJØRNE

Luftens bjørne hitter på Youtube

Af Mette Kirstine Goddiksen

Over 500.000 hits på de autentiske naturfilm om Stellers havørne fra Ørnereservatet gør dem til nogle af de mest sete. Men dyrenes fremtoning og fysik er også dramatisk.


"Kom så, lille skat", lyder det kærligt fra Ørnereservatets indehaver, Frank Wenzel, mens han tilkalder de kolossale Stellers havørne og fodrer dem med råt kød. De små film om verdens største havørne med det sigende tilnavn "Luftens Bjørne" er filmet, mens kæmperne flyvertrænes omkring Wenzels terrængående Hummer. I den første film lander én af de kompakte kæmper på bilen for første gang.
- Og så du kan selv se, hvorfor vi ikke kan nøjes med en lille Golf heroppe, spøger Wenzel.

Legesyg bjørn

Da Frank Wenzel startede med at træne rovfuglene, blev han ofte slået omkuld eller trukket hen ad jorden, når giganterne gik i nærkontakt.
- Havørnene ville lege med mig, men efter sådan en tur, var jeg ikke mange sure sild værd. De ved jo ikke, at mennesker ikke er så hurtige og stærke som dem og viste ikke meget hensyn. Nu har jeg mulighed for at sidde inde i bilen og være stor på den, fortæller han med et glimt i øjet.

 

Den store terrængående bil var simpelthen Wenzels nødvendige ly for de legesyge luftbjørne. Men han var bekymret for, at en sådan unaturlig metalkasse på hjul ville skræmme dem væk. Og i filmen mærker du tydeligt Frank Wenzels lettelse over, at det overhovedet ikke er tilfældet: Den muskuløse kæmpe lander selvsikkert på køleren og kigger nysgerrigt på menneskene inde i bilen.

Stellers havørne er sky over for mennesker. Frank Wenzel er den eneste, der kan træne dem - så du kan trygt tage på Ørnereservatet uden at være bekymret for, at du pludselig kun har en skrøbelig bilrude mellem dig og en legesyg bjørn.

Bonusinformation
Usædvanlig statsborger

Stellers havørne lever normalt i den russiske halvø, Kamtjatka, som ligger i nærheden af Sibirien, men Ørnereservatet har fået to par. Det ene har til stor begejstring bygget rede, og Wenzel har forventninger til, de vil yngle, selvom det danske landskab er meget ulig den natur, de normalt boltrer sig i.
Havørnene har en dansk relation, idet de blev opdaget på en ekspedition af Vitus Bering og hans medarbejder, en tysk læge og naturforsker, der netop lød navnet Steller.
Udover størrelsen er Stellers havørne kendetegnet ved et økseformet næb, som i hjemlandet bruges til at knuse skjoldet på den primære fødekilde: De en halv meter brede Kamtjatka-krabber. Deres vingestilling minder om fortidsøglernes, og de svæver ikke i luften som andre rovfugle, men bruger hele tiden løs af deres imponerende styrke.


Du kan se Stellers havørne og mange andre rovfugle på Ørnereservatet.

Køb billetter og gavekort online her

Gå til webshoppen