Frank Wenzel

Historien om Frank Wenzel

En sand pionér inden for rovfugle i Danmark - sådan beskrives Frank Wenzel bedst, hvis betydning for oplysningen omkring ørne og andre rovfugle næppe kan overdrives. Dette er historien om en mand - oprindeligt født i det daværende Tyskland, nu Polen - med en livslang interesse, der har fungeret som foregangsmand for genindførelsen af dansk falkonertradition efter mere end 50 års pause. Det har han især opnået gennem oplysning og formidling om rovfugle, hvilket har været Frank Wenzels drivkraft gennem hele sin karriere.

Livslang interesse for rovfugle

Allerede som 14-årig var Frank Wenzels viden på området større end de flestes. Derfor udgav han en bog; “Musvågen”, som også senere skulle blive brugt til undervisningsformål. Hans fascination for rovfuglene udviklede sig, og hans viden blev enorm. Frank Wenzel kom som 20-årig i lære som falkoner hos den daværende præsident for den tyske falkonerforening. Derudover var han professionel fotograf - to kundskaber, der kunne kombineres og blev til billeder og dokumentation, der vakte international interesse og var med til at vende den ellers negative stemning i Danmark omkring rovfugle.

For mere end 40 år siden stiftede Frank Wenzel Ørnereservatet, der i starten skulle fungere som fristed for rovfuglene, hvorfor der var lukket for besøgende. Sidenhen åbnede han reservatet for gæster, og han lavede forevisninger, som bl.a. demonstrerede rovfuglenes fantastiske flyvegenskaber og unikke personligheder med en passioneret oplysning, som man ikke tidligere havde oplevet i Danmark. Han hentede også udenlandske rovfugle til reservatet, som har været jaget og udsat for giftangreb af rovfuglesagens modstandere. Rovfuglene var med til gøre formidlingen mere komplet, og det berigede i høj grad gæsternes oplevelser.

Ørnereservatet efter Frank Wenzel

Desværre gik Frank Wenzel bort i en alder af 77 år, og Ørnereservatet måtte sige farvel til sin stifter og en sand pionér inden for dansk rovfugleoplysning og falkonerkunsten. Heldigvis kunne han videregive sit livsværk til sin søn, Peter Frank Wenzel, som i dag viderefører reservatet med stor respekt for rovfuglenes liv samt de traditioner, der har varet ved inden for faget i mere end 5.000 år, da det i tidernes morgen blev opfundet på Asiens højsletter. Det er i dag en særlig økologisk jagtform, som fremkommer i den tætte kombinationen mellem dyr og menneske. Nye teknologier og faciliteter samt endvidere nye træningsmetoder, hvor vi i dag bruger firehjulstrækkere, GPS systemer og droner i vores træning foruden den traditionelle træning til hest, naturligvis.

 

 

 

Åbningstider

Få et overblik over sæsonens forevisninger samt parkens åbningstider her

SE SÆSONENS ÅBNINGSTIDER

GENVEJE

Se også:

Køb billetter og gavekort online her

Gå til webshoppen