Artikel

Gå tilbage til oversigt

Året 2021

Ingen hindring for at gå i gang

I høj sne begyndte året - men det var ingen hindring for at gå i gang med uddannelsen af de to nye falkonerelever Mette og Louise. Vi havde ganske travlt - så både træning af falke, ørne, gribbe og de spanske heste skulle trænes med kyndig og intens vejledning i hele foråret af Peter som befaren falkonerrytter. I år var der udover basistræningen indlagt et specielt kursus som denne gang gik et niveau op med hjælp fra to professionelle ryttere, Jan og Vibeke, der også gav rideundervisning i to måneder. Vi blev på alle måder klar til påsken, men det skulle vise sig, at den verdensomspændende og fortvivlende virus skulle udsætte vores åbning endnu en gang. Men da det stod klart med forsinkelsen gik vi straks i gang med renovering af vores såkaldte falkonerrum, et vigtigt sted i Ørnereservatet hvor vores fugle bliver vejet, målt og ajourført. Rummet fik nye gulve og skabe i ventetiden. En forholdsvis lille men vigtig operation.

Falkoneruddannelsen

Yderligere træning blev iværksat og eleverne gik nu i gang med jagttegn. Mette og Marie Louise fik undervisning af Klaus fra Wedo Hunters. Der var vildtbiologi, vildtkending, naturpleje, våbenkendskab og jagtformer på programmet. Som et led i falkoneruddannelsen skal man først bestå jagttegn for at komme videre til falkonerprøven -som dog er noget længere fremme i forløbet. Jagttegnet blev bestået. Planen i Ørnereservatet med Peters falkoneraspiranter- er et to årigt falkoner-basisforløb som kan ende med en master falkoneruddannelse efter 7 år i stil med den amerikanske model for falkonerer.

Nedlukningsplaner og klimatanker

Endnu en gang var Nordjyllands radio og TV2 Nord samt DR herude for at høre om vores bekymring for fremtiden. Emnet var ”det irrationelle” som vi der har udendørs programmer døjer med. Vi kunne ikke åbne -selvom andre steder hvor der samles mange mennesker sagtens kunne holde åbnet. Men myndighederne holdt fast i nedlukningsplanerne endnu et stykke tid før vi kunne lukke porten op. Alt i mens kom der helt symbolsk en lille skypumpe over Ørnereservatet, aldrig set så tæt på før her. I perioden inden vi åbnede - leverede Ørnereservatet også et klart indspark til klimadebatten, herunder Parisaftalen med en helside i Jyllands-Posten. Læs artiklen på vores side.

De nye på arenaen

Endelig kunne vi åbne, på trods af lidt sommerfugle i maven fra personalet. De var jo de nye på arenaen –men det gik godt. Mette fik både held med træning og ydede en stor indsats der førte til et fantastisk forhold til vores ørne –især sortørnen Sheba fik en dronningeværdig træning, men også havørnene Freja og Vikna opdagede Mette som en ny trofast kollega med begge ben på jorden. Marie Louise underholdte vores publikum med inspirerede speak og skulle håndtere mange og til tider morsomme og interessante spørgsmål med efterfølgende svar efter programmerne. Havørnen Floke og Hesten Sleipner viste deres venskab sammen til stor begejstring for publikum. Alt sammen helt nye udfordringer, som skulle tages i stiv arm fra de nybagte falkonerassistenter.
Som noget nyt præsenterede vi et nyt web-booking system så alle fik mulighed for at reservere og dermed sikre sig plads til besøget. Det blev en succes, især i vores højsæson. Vi fortsætter næste år med systemet.

Sidst i september fik vi et flot besøg fra det høje nord, en flok traner og tre havørne fløj forbi i 367 meters højde og fik samtidig en snak om løst og fast med vores ørne, især stellersørnen Kamtjatka fik en særlig god snak, både med Peter og de nye gæster, som blev der i flere dage. Vores hurtige vandrefalk Phillip var enestående i luften, den elegante spanske hest Apollon blev redet af Peter og var tilsammen med sakerfalkene Albert og Blonde en treenighed. Den smukke lammegrib Barbatus var flere gange højt oppe og kredsede rundt om Ørnereservatet i stærk vind. Et fantastisk syn. Kongeørnen Taymyr var ude i klitterne og fandt termik omkring ørnesøen under vores forevisninger. Det var helt eminent. Vores nye beboer, som nu har været her i et par år, andeskondoren Molina kan nu klatre og komme op ved egen hjælp på vores bakketop og flyve derfra –hun er skøn og på samme vis graciøs med sit enorme vingefang.


Gratis bog fra Ørnereservatet

”Kongernes jagtfalke" en bog af Frank Wenzel, er nu -ligesom en lang række andre bøger fra Ørnereservatet udgivet gratis som e-bøger. Det gør vi for at udbrede vores viden til flest mulige om denne smukke falkeart og den fantastiske kulturhistorie, der ligger bag.

Højsæsonen blev veloverstået

Da højsæsonen blev veloverstået gik hele sommerholdet, fem piger og en mand på bøfhus -det var vores tur til et saftig stykke kød. Sæsonen afsluttede som planlagt for 2021, og håndværkerne gik i gang med en komplet grafisk dekoration og lys/lyd opgradering af vores nye eventhal - og en større renovering af vores ældre fugleanlæg kom derefter. Dog med den forventning (for andet år i træk) at vi kunne præsentere et julearrangement med nye events og special arrangementer. Det må igen vente da corona og de efterfølgende nedlukningerne væltede ind i en lind strøm. Men nu er vi klar til engang i fremtiden og kan forhåbentligt sige at 2022 bliver året hvor vi prøver nye tiltag.
Årets sidste smukke måneder, i de mest utrolige efterårsfarver, gik med endnu et stort renoveringsprojekt hvor ca. en tredjedel af Ørnereservatets gamle bygninger blev revet ned og nye fuglehuse og voliere blev indviet omkring december måned. Vi har over de sidste seks år virkelig fornyet meget. Det var en drøj omgang denne gang, at nå det hele til tiden, især på grund af en heftig snestorm, men en dejlig fornemmelse når det hele lykkedes til sidst.

Tak til alle der har været forbi os

Vi gerne takke alle de gæster der har besøgt os i år, og en særlig varm tak til dem der har været her flere gange med kamera - familie og venner. Vi er taknemlige over alle de 5 stjernede anmeldelser både på nettet og her fysisk i Ørnereservatet. Vi gør vores bedste og fortsætter med uformindsket styrke vores passionerede arbejde og mission - udbredelsen af viden om rovfugle.
Husk vi har mange gode historier og flotte billeder på vores facebookside og instagram hvis du vil vide og se mere om vores rovfugle og heste.
---
Ørnereservatet har også i år valgt at støtte Dansk Folkehjælp som hjælper fattige børnefamilier.

På billedet øverst ses Peter med de eventyrlige smukke dyr der omgiver området i Ørnereservatet: krondyr, ulv og havørn. Meget mere om dem i det nye år!
Glædelig jul og godt nytår

Med venlig hilsen
Ørnereservatet
Peter Frank Wenzel

www.eagleworld.dk

Køb billetter og gavekort online her

Gå til webshoppen