Artikel

Gå tilbage til oversigt

LAD HAVØRNENE FYLDE HIMLEN

LAD HAVØRNENE FYLDE HIMLEN
af Mette Kirstine Goddiksen

Når Ørnereservatet åbner for sæsonen skærtorsdag, så bliver det med et program med plads til det spontane gys

Aldrig i Ørnereservatets historie har gæsterne kunne opleve så mange havørne i luften på én gang. Op til otte havørne har lært hinanden at kende og nogle vil med sikkerhed suse forbi i rasende fart for snart at dykke efter føde. Og da rammerne for rovfuglenes udfoldelser er den frie natur, så vil der med garanti også ske helt spontane ting mellem de mægtige nordatlantiske kæmper.

- Man kan opleve ørnenes territoriekamp i luften, hvor de griber fat i hinandens fødder i luften. Selvfølgelig ikke i blodig alvor, for vi vil ikke risikere, at de pludselig kæmper og forsvinder, hvor vi ikke kan finde dem. Vi har sikret os, at de enes nogenlunde, så det vil mere have karakter af leg. Men publikum plejer at gyse, når de ser sådan et par kæmper i luften, fortæller Ørnereservatets indehaver, Frank Wenzel.

 

Klar efter vintertræning

Han ser frem til at vise publikum resultatet af vinterens hårde træning. Ikke mindst i forhold til Ørnereservatets falkonerelever, som begge har udmærket sig ved virkelig at kunne aflæse rovfuglenes signaler.

Pigerne vil deltage i forevisningerne, hvor de selv får muligheden for at fortælle om samspillet med rovfuglene. Der vil blive masser af information om rovfuglene, mens det hele sker.

- Vi plejer at have speakere på under forevisningen, men i år vil vi i højere grad lade falkonererne fortælle. Det giver plads til det spontane og gør det hele mere levende.

Og gæsterne skal nok mærke livet pulsere i blodbanerne, når de får øjenkontakt med verdens største ørne. Blandt andet de kæmpemæssige Stellers havørne fra Kamtjatka fra det nordøstlige Sibirien med et vingefang på tre meter, der på trænerens signal lander blødt imellem tilskuerne. Faktisk er Ørnereservatet det eneste sted i Europa, hvor man kan se Stellers havørne i frie omgivelser. Ørne, der har fundet sig så godt til rette i de danske forhold, at de er begyndt at bygge rede med blandt andet grene på tre meter.

- Det er en meget stor begivenhed for os. Især fordi det viser, at rovfuglene trives her, når de vil yngle, siger Frank Wenzel.

 

Kongen og den kvikke joker

Indehaveren træner selv kongeørnen Rhina, som kun har tillid til ham selv og en ørnespecialist fra Slovenien, som uden frygt for de skarpe kløer og det iltre temperament træner majestæten uden handske og beskyttelse i øvrigt. Hun mærker hans mod og tillid og besvarer med en sjælden blidhed, som også publikum får lov at opleve.

Kæmperne supplereres hurtigt af de lynhurtige falke, som sammen med falkoner til hest vil demonstrere det ældgamle samspil mellem dyr og menneske i en imponerende imitation af falkejagten, som den engang udspillede sig i Danmark - og stadig praktiseres i andre lande. Falkene repræsenterer en fantastisk del af kongerigets historie, som gæsterne kan fordybe sig i efter forestillingen i udstillingslokalerne.

Og den vilde natur vil med garanti blande sig i forestillingen - ikke mindst på lydsiden. I øjeblikket er der konstant svanesang over Ørnereservatet fra tusindvis af hvide svaner, der længes efter forår og varme.

- Vi har virkelig ondt af svanerne, for de sidder bare og længes efter mildere vejr. Vores egne havørne er nysgerrige og kigger gerne på dem, men de går ikke lige i kast med dem.

Køb billetter og gavekort online her

Gå til webshoppen