Artikel

Gå tilbage til oversigt

Ørnereservatet holder 5.000 års kulturarv i live

Midt i Nordjyllands storslåede natur ligger Ørnereservatet — det eneste sted i Skandinavien, hvor den årtusindgamle tradition for samarbejdet mellem menneske, hest og rovfugl stadig dyrkes og udvikles. Falkoneri, som officielt er anerkendt som UNESCO-beskyttet kulturarv i 24 lande, har på dette sted haft en levende platform i 50 år, hvor publikum kan opleve både historien og den moderne formidling af denne fascinerende jagt- og samarbejdskunst.

Danmarks første kendte historiske skildring af falkoneri fører helt tilbage til Knud den Hellige i 1100-tallet. Han er portrætteret til hest med en falk på hånden — et symbol på magt, adel og jagtens kunst, som igennem århundreder har været forbeholdt samfundets øverste lag.

Også vikingerne i Norden havde kendskab til rovfuglehold og jagt med fugle, hvilket understøttes af fund og skriftlige kilder. Men traditionens rødder stikker endnu dybere og kan spores til Mellemøsten, hvor falkoneri har været praktiseret i mere end 5.000 år — og måske ifølge de seneste arkæologiske udgravninger endda op mod 10.000 år — som en del af både hverdag og ceremoniel kultur.

I dag gør Ørnereservatet denne unikke arv tilgængelig for alle, og har i de seneste år især arbejdet med spanske heste og frieserheste som bærende dele af formidlingen. Desuden har Dansk varm blod, oldenborgere og islandske heste også bidraget til at levendegøre fortællingen om samarbejdet mellem rytter og rovfugl.

Gennem daglige forevisninger og vidensformidling er det Ørnereservatets mål at fastholde, beskytte og videregive denne enestående kulturarv. Her møder publikum ikke blot en opvisning, men et levende indblik i årtusinders menneskelige samarbejde med dyr og natur — et samarbejde, som stadig kan inspirere nutidens respekt for biodiversitet og bæredygtig brug af naturens ressourcer.

“Vi ser det som en forpligtelse at videreføre en praksis, som både er smuk, funktionel og historisk betydningsfuld. Den styrker forbindelsen mellem mennesker og natur — præcis som den gjorde for Knud den Hellige og hans samtid,” udtaler Ørnereservatets nuværende ejer og formidler, Peter Frank Wenzel

Ørnereservatet fejrer snart sit 50-års jubilæum og fortsætter dermed arbejdet for, at denne UNESCO-anerkendte kulturarv forbliver levende, inspirerende og tilgængelig for kommende generationer.

 

Hvorfor heste?
Hesten var gennem historien helt afgørende for falkoneren, fordi den gjorde det muligt at bevæge sig hurtigt og langt under jagten eller træningen med sin ørn eller falk. Hesten gav bedre overblik over terrænet og mulighed for at følge byttet tæt, samtidig med at rovfuglen kunne styres og kaldes tilbage.

 

Tidslinje: Falkoneriets kulturarv

ca. 8.000–10.000 f.Kr.
De ældste arkæologiske fund tyder på tidlig brug af rovfugle til jagt i Mellemøsten og Centralasien.

ca. 3.000 f.Kr.
Falkoneri optræder i skriftlige kilder og afbildninger i Mesopotamien og Egypten.

800–1100 e.Kr.
Vikingerne i Norden kendes for jagttraditioner, hvor rovfugle blev anvendt.

ca. 1080 e.Kr.
Knud den Hellige af Danmark portrætteres med falk på hånden til hest — første sikre danske eksempel.

1976
Ørnereservatet i Nordjylland etableres og begynder formidlingen af falkoneriens kulturarv.

2010
UNESCO anerkender falkoneri som immateriel verdensarv.

2026
Ørnereservatet markerer 50 års jubilæum og er fortsat det eneste sted i Skandinavien, hvor traditionen holdes i live med både rovfugle og heste.

Køb billetter og gavekort online her

Gå til webshoppen