Artikel

Gå tilbage til oversigt

FLYV MED HIMMELRUMMETS HERSKERE

 

Ørnereservatet præsenterer nu 25 års forskning i ørnenes flyvemønstre og giver samtidig sine gæster mulighed for at rejse med helt op blandt himlens konger

De fleste mennesker genkender det her stik i hjertet af længsel efter bare at kunne sprede sine vinger og flyve frit som de store rovfugle.

Nu er det muligt at give sig hen til den følelse og rejse med helt op i himmelrummet og mod nye horisonter inden for ørnenes sanseunivers.

Når Ørnereservatet åbner sæsonen palmesøndag, så løftes sløret samtidig for en ny udstilling med små dronefilm, som rekonstruerer ørnenes flyvemønstre.

Gennem to års optagelser med droner er ørnenes flyveruter blevet kortlagt og sat i forhold til årstider, vind- og vejrforhold.

Desuden har Ørnereservatet gennem de seneste 25 år opsamlet data fra 20 forskellige ørne, der har fløjet med små radiosendere. Senderne har registreret deres adfærd og flyveruter i hele Norden – og resultaterne udfordrer den gængse tankegang om, at ørne udelukkende er drevet af instinkter.

Tværtimod afspejler ørnenes flyvninger både deres humør, personlighed og deres lyst til at kommunikere med artsfæller.

-Det har været både overraskende og fascinerende at registrere, at ørnenes flyvemønstre ikke blot er instinktive handlinger for at skaffe føde. Det er samtidig ørnenes måde at kommunikere med hinanden på og signalere sindsstemninger, siger Peter Frank Wenzel, kommunikationsansvarlig på Ørnereservatet.

Konklusionen understøttes af, at alle ørnene har et helt individuelt flyvemønster, fortæller han videre.

- Vores beregninger via GPS og små radiosendere, der er monteret på ørnene, viser, at deres individuelle flyvninger er lige så forskellige som fingeraftryk er for mennesker. Vi kan helt nøjagtigt skelne den ene ørn fra den anden ved blot at se på dens flyvemønster. Samtidig signalerer det ørnens humør og unikke personlighed.

Billeder, film og de fascinerende forskningsresultater fremvises i forbindelse med Ørnereservatets store udstilling om havørnenes lyde og kropssprog, der åbnede sidste år.

undefined

Første lejlighed for at opleve dronefilm fra højderne og blive klogere på ørnenes sanseunivers er palmesøndag, hvor årets første forevisning starter klokken 15.00.

Billeder er til fri brug for pressen. Sendes efter aftale pr mail i fuld opløsning

Køb billetter og gavekort online her

Gå til webshoppen