Artikel

Gå tilbage til oversigt

Stålvinger over søen

Da et F-35 fløj lavt over Ørnereservatet

Af Peter Frank Wenzel

Vi havde netop afsluttet dagens program med vores rovfugle. Cirka 200 gæster var på vej ud fra tribunen og ind i museumsbygningen, da lyden kom. Et dybt, metallisk drøn, ikke skingert som et gammeldags jagerfly, men tæt, tungt og målrettet. Et F-35 Lightning II i lav højde – og i en præcis halvbue over søen foran os.

Det var så tæt på, at man kunne se cockpittet, næsten fornemme piloten bag visiret. Nogle af vores gæster udbrød spontant. Andre greb kameraet. De færreste ventede, at naturens forevisning pludselig ville få et ekstra kapitel – skrevet i stål og jetbrændstof.

Timingen var så god, at man kunne fristes til at tro, piloten havde holdt øje med vores program. Og måske gjorde han det. Vi tager det i hvert fald som en smuk, uofficiel hilsen fra én jæger til en anden.

Naturens ingeniører

Kampfly som F-35 er resultatet af årtiers forskning, softwareudvikling og geopolitiske investeringer. Danmark har bestilt 27 af dem – en del af moderniseringen af det danske forsvar – og flyene repræsenterer noget af det mest avancerede, mennesket har sendt ud i atmosfæren.

Men vi glemmer let, at den teknologi, vi i dag ser som menneskeskabt, i virkeligheden står på skuldrene af naturen.

Flyvemaskiner, og særligt jagerfly, er ikke opstået i et vakuum. Fra de tidligste flyvere har ingeniører og opfindere hentet inspiration fra fuglene. De naturlige mestre i luftrum. Det gælder i høj grad rovfuglene:

  • Vandrefalkens aerodynamiske kropsbygning og lynhurtige styrtdyk.

  • Ørnens brede vingefang og evne til at svæve i timevis uden at spilde energi.

  • Selv uglens lydløse vingeslag har inspireret stealth-teknologi og dronedesign.

Der er en direkte linje fra klippen, hvor en kongeørn kaster sig ud i vinden, til den topmoderne vingeform på en Raptor eller et F-35. Teknologi er ikke bare menneskets værk. Det er efterligning. En slags teknologisk ornitologi.

Ørnen og maskinen

I Ørnereservatet arbejder vi med dyr, som i tusinder af år har været knyttet til mennesker – som jagtkammerater, symboler og lærere. Når man står tæt på en kongeørn eller en jagtfalk, mærker man en gammel, instinktiv energi. Det er naturens elegance og voldsomhed i én og samme bevægelse.

F-35 er på sin vis den teknologiske pendant. Hurtig, kraftfuld, overlegen. Et stykke ingeniørkunst, designet til at dominere det luftrum, som fuglene ellers har haft eneret på i millioner af år. Og dog – når det kommer ned i lav højde over vores sø, i bue som en jagtfalk i angreb, virker forskellen ikke så stor.

Det var ikke planlagt. Men det føltes som en finale. En flyvende parentes, hvor natur og teknologi, fortid og fremtid, hilste på hinanden i luften over Skiveren.

 

PS: På vores Facebookside fik vi senere en lille sød hilsen fra Fighter Wing Skrydstrup, der takkede for rovfugleforevisningen. Vi kvitterede naturligvis – og takkede for deres! 🦅✈️

Der var vist luft under vingerne i begge lejre den dag.


📸 Hvis nogen af vores gæster fangede øjeblikket på billede, hører vi meget gerne fra jer.

Køb billetter og gavekort online her

Gå til webshoppen