STELLERS ØRN
STELLERS ØRN
LUFTENS GIGANTER - STELLERS HAVØRN FRA KAMCHATKA
To kæmpemæssige ørne fra Kamtjatka fra det nordøstlige Sibirien er landet på Ørnereservatet i Nordjylland.
Det drejer sig om den prægtige STELLERS ØRN, som har fundet vej til Danmark og er i dette forår blevet en værdig repræsentant blandt de store ørne, som kan opleves på Ørnereservatet.
Det er første gang, at Stellers ørnen er kommet til Skandinavien, og det er Ørnereservatets hensigt, at publikum med tiden kan komme til at se denne sjældenhed. Med et vingefang på 3 meter er Stellers Ørnen endnu større end den Nord Atlantiske havørn, som ellers dominerer på Ørnereservatet.
De 2 Stellers ørne -en af hvert køn, deres kaldenavn Kamtjatka for hunnen og hannen Okotsk efter havet ved Kamtjatka halvøen, er faldet godt til rette i deres nye omgivelser, og vil snart stige til vejrs over Skagen/Skiveren området.
Træningen med de 2 kæmpe ørne er gået over alt forventning. Som det er tilfældet med de fleste rovfugle er hunnen størst, og man må stå godt fast for ikke at blive revet omkuld, når Stellers Ørnen lander på falkonerens udstrakte arm
Ud over størrelsen er Stellers Ørnen kendt for sit karakteristiske store næb, der som et øksehoved er i stand til at spalte selv de største fisk, men også de hvide markeringer på forsiden af vingerne er et specielt kendetegn for denne ørne art.
Ligesom den nordiske havørn er Stellers Ørnen en fremragende fiskejæger, Men også havfugle hører med til menuen. Trods sin størrelse er den meget behændig i luften, og man har set den fange fugle fra de store fuglefjelde.
Ørnereservatet ser frem til, at den nye sjældenhed blandt ørnene, som kun findes få steder i verden med tiden vil yngle på Ørnereservatet, hvor man i forvejen har stor succes med havørnen og kongeørnen.
Stellers Ørnens udbredelsesområde er relativ begrænset, men i vintertiden tvinger den sibiriske kulde dem til at trække noget mod syd, og kan da træffes på de nordlige øer i Japan, bl.a. HOKKAIDO. I JAPAN betragtes denne ørn med stor ærefrygt, er hellig og strengt beskyttet.
Stellers Ørnen har i øvrigt en interessant historie med direkte forbindelse til Danmark. Den danske polarforsker og opdagelsesrejsende VITUS BERING, der i 1703 kom i russisk tjeneste og bl.a. fandt passagen fra Polarhavet der adskilte Asien fra Nordamerika, i øvrigt navngivet Berings strædet. I VITUS BERINGS ekspeditionskorps, deltog en tysk læge og naturforsker Georg Wilhelm Steller i året 1740, det var ham der første gang observerede og fandt denne ørne art, som blev opkaldt efter ham.