Artikel

Gå tilbage til oversigt

ROVFUGLENES KOMMUNIKATION

ROVFUGLENES KOMMUNIKATION
Nyt center kortlægger rovfuglenes kommunikation

Ørnereservatet inviterer nu sine gæster ind i rovfuglenes imponerende sanse- og sprogunivers

Af Mette Goddiksen

Fornemmelsen havde været der længe: Rovfugle har et sprog. Det er ikke blot mekaniske lyde, som fylder himlen over os -

 

Den nye udstilling om rovfuglenes sociale univers og rangorden

 

- Sådan havde Frank Wenzel haft det, siden han var dreng og gik rundt i de nordsjællandske skove.

Nu - efter en menneskealder med forskning i rovfugle - kan han også bevise det.

-Rovfuglenes sprog har gennem mange år været et hovedtema for mig, men jeg har ikke før nu været klar til vise mine resultater. Men nu er jeg i den lykkelige situation, at vi nu åbner en bygning, der viser, at rovfuglenes lyde på ingen måde er intetsigende, men at deres kommunikation er avanceret, siger Frank Wenzel.

Den nye bygning på Ørnereservatet viser især havørne i forskellige situationer, hvor de bruger enten kropssprog eller lyde i forbindelse med forskellige situationer.

-vil gæsterne helt kontant kunne føle på kroppen, hvordan rovfugle kan kommunikere indbyrdes med artsfæller, og hvordan der er forskel på de forskellige arters sprog, siger han.

Sanse- og sproguniverset byder blandt andet på en storskærm, en billedudstilling - og naturligvis en masse optagelser af rovfuglenes lyde og kropssprog - nogle optaget med droner højt oppe i himmelrummet. For ifølge rovfugleeksperten, så er emnet aldrig blevet behandlet isoleret og med den respekt, som de mægtige jægere fortjener.

-Jeg har stort set læst al litteratur på området, men hidtil har det ikke beskæftiget sig indgående med de nuancer, som er i rovfuglenes kommunikation. Deres lyde og skrig er blevet betragtet som mekaniske og intetsigende, men jeg kan nu bevise, at de har, hvad jeg vil kalde et personligt sprog. Jeg kan endda påvise, at rovfuglene har forskellige dialekter.

Indtil videre har forskere mest interesseret sig for rovfuglenes trækruter og mere målbare, biologiske observationer. Men Frank Wenzel mener, at netop rovfuglenes sprog er en central nøgle til at forstå deres sociale univers og rangorden.

Han fortæller sågar, at havørnene adskiller sig mere fra hinanden på deres lyde end på deres udseende.

-Vi har mange havørne her, der ligner hinanden, men når jeg hører deres lyde, så er jeg ikke i tvivl om, hvem af dem, det er.

Indehaveren sammenligner rovfuglenes sprog- og sanseunivers med hvaler og delfiners. Han mener, rovfuglene har en lige så sofistikeret måde at kommunikere på, men der er bare ikke blevet forsket lige så meget i det.

Det er blandt andet fordi, rovfugle er mere utilnærmelige og sky i den vilde natur end andre dyr.

Frank Wenzel har den store fordel, at Ørnereservatets rovfugle har hundrede procent tillid til ham. Han får lov til at komme helt tæt på og observere deres naturlige måde at kommunikere med hinanden på.

-Dermed kan jeg dokumentere på billeder, hvordan eksempelvis en ung havørnehan pludselig går på en helt bestemt facon, når han skal imponere en anden havørn. Han går oprejst på en ganske særlig måde, giver Frank Wenzel som eksempel.

Køb billetter og gavekort online her

Gå til webshoppen